Svébytný umělec Jan Hísek sní s očima široce rozevřenýma

Psychedelie. Hísek ve své tvorbě často odkazuje k dílu Carlose Castanedy, což dokazuje i plátno Juanovo snění II z roku 2006

Psychedelie. Hísek ve své tvorbě často odkazuje k dílu Carlose Castanedy, což dokazuje i plátno Juanovo snění II z roku 2006 Zdroj: galerie rudolfinum

Zatímco masy budou do výstavní síně Rudolfinum putovat zejména na vizuálně opulentní, líbivé fotografie Davida LaChapella, citlivější jedinci mají své hody prostřeny o patro níže, v malé galerii. Plody své práce za poslední roky tu vystavuje Jan Hísek, mnohým známý především díky snovým grafikám a ilustracím pohádkových příběhů. V expozici Noční jezdec se ale setkáváme s 33 rozměrnými plátny a olejomalbou.

Hísek je umělec subtilní, velkou plochu plátna nepojme jediným gestem, spíše na ní rozvíjí příběh. Jako kdyby vytvářel komiks, v němž se ale vše odehrává v jediném panelu. Výjevy myticko-pohádkové musíme postupně na plátně číst. Bloudíme očima mezi bohatým předivem organických útvarů jako rybka mezi korály, sledujeme defilé postaviček, které všechny kolotají v podivném tanci vesmíru, života a smrti.

V našich krajích se docela dobře daří výtvarnému směřování, které bychom mohli nazvat psychedelismem. Patřili by sem medijní umělci z Podkrkonoší, Josef Váchal, ze současných třeba Martin Mainer či Petr Nikl. Nebo právě Jan Hísek. Mnozí psychedelisté by se zřejmě proti tomuto výrazu ohradili, protože zavání nezávaznými úlety na křídlech ilegálních substancí, zatímco to, čemu oni věnují své tvůrčí úsilí, je pro ně zcela jistě každodenní realitou, jen viděnou jiným, citlivějším zrakem.

Na druhé straně je pravda, že kulturní dopad skutečných psychedelik, od experimentů s LSD, kterým bylo Československo proslulé, po vřelé přijetí knih Carlose Castanedy, se popřít nedá. Hísek velkou část své výstavy věnuje právě Castanedovi a jeho cestám do hlubin indiánské duše. Jsou to bílá plátna s podivnými, temnými vyvřelinami ducha. Znepokojují mnohem více než všechna rádobydekadence na fotografiích LaChapella.

Jan Hísek: Noční jezdec

Galerie Rudolfinum – malá galerie

Výstava trvá do 26. února
Hodnocení: 90 %

Autor je spolupracovníkem redakce