V adaptaci slavného románu 451 stupňů Fahrenheita vítězí obraz nad slovem

TEMNÁ BUDOUCNOST. Příběh zobrazený v letošní adaptaci šest desítek let staré a slavné knihy Raye Bradburyho nápadně připomíná dnešní svět.

TEMNÁ BUDOUCNOST. Příběh zobrazený v letošní adaptaci šest desítek let staré a slavné knihy Raye Bradburyho nápadně připomíná dnešní svět. Zdroj: HBO

Nová adaptace slavného románu 451 stupňů Fahrenheita od Raye Bradburyho o totalitě a požárnících ničících knihy nechává vlivem příběhových klišé a sklonu k sentimentu diváky spíš v chladu. Dystopickou budoucnost ovšem dokáže předvést dostatečně děsivě.

Na rozdíl od děl on-line videotéky Netflix, produkce kabelové televize HBO se na letošním filmovém festivalu v Cannes mohla ukázat v rámci sekce Půlnočních filmů. Tím uvedení nové adaptace proslulé dystopie Raye Bradburyho 451 stupňů Fahrenheita pravděpodobně skončilo. Ani přes účast Michaela Shannona z oscarového hitu Tvář vody a Michaela B. Jordana z komerčního hitu Black Panther diváky totiž příliš nerozpálila.

Přesto stojí snímek za vidění. Bradbury román z časů, kdy se už nesmí číst knihy, vydal v ledové době protilevicového mccarthismu roku 1953. Temná budoucnost zobrazená v letošní adaptaci už nápadně připomíná dnešní svět. Akce požárníků zodpovědných za pálení ukrývaných knih a zatýkání jejich čtenářů jsou přenášeny na všudypřítomné obrazovky a okamžitě lajkovány masovým obecenstvem. Obrazy zprostředkované moderní technologií nahradily slovo, samostatné myšlení nahradila uniformita, která má zajistit mír a prosperitu.

Vykreslení prostředí, v němž mladá hvězda požárního sboru Montag začíná vlivem přitažlivé Clarissy pochybovat o svém poslání, patří k největším kladům snímku i k důvodům, proč mělo smysl, aby nahradil adaptaci Francoise Truffauta z roku 1966.

Novinka těží i z obsazení Michaela B. Jordana. Ačkoliv černošský herec hraje víc charizmatem než talentem, díky své barvě pleti působí jeho postavení v bělošském týmu ve službách neofašistického státu výjimečněji a křehčeji.

V roli kapitána odvádí standardní výkon v hrozivé roli sadisty sžíraného vlastními démony Michael Shannon. Jeho osobní konflikt s knihami je nakonec o dost poutavější, než ten Montagův.

Režisér Raman Bahrani s Michaelem Shannonem natočil už nenápadně silné morální drama 99 Homes. Tentokrát ale ve zjednodušeném a upraveném příběhu, který však brzo směřuje k nepříliš originálnímu vyústění, podlehl nutkání dilemata hrdinů balit do sentimentu a zatěžovat hrdinským patosem.

Nová verze má sama paradoxně blíž k těm, kteří preferují vizuál nad knihou. Bradburyho román přibližuje generaci, která víc než Truffauta hltá sérii Black Mirror. Přitom neuspokojí svou protahovanou zápletkou, málo akční i provokativní a ne tak chytrou jako knihy, které tu cituje. Její neonová temná vize blízké budoucnosti, která tu tak nepříjemně připomíná současnost, by ovšem mohla proniknout do nočních můr některých diváků.

Autorka je spolupracovnicí redakce

451 stupňů Fahrenheita

(sci-fi drama, USA, 100 minut)
Režie: Ramin Bahrani
Hrají: Michael Shannon, Michael B. Jordan, Sofia Boutellaová
Hodnocení: 60 %