V Cenách Alfréda Radoka zabodovalo čtyřikrát Dejvické divadlo

Ivan Trojan v inscenaci Ucpanej systém

Ivan Trojan v inscenaci Ucpanej systém Zdroj: Hynek Glos

Čtyřikrát zazněl při vyhlašování Cen Alfréda Radoka název Dejvického divadla v Praze. Stalo se Divadlem roku, vítěznou inscenací je jeho Ucpanej systém Irwina Welshe a Daniela Majlinga v režii Michala Vajdičky a za herecký výkon získal Radokovu cenu Ivan Trojan. Dejvická scéna zabodovala také v kategorii Česká hra, v níž byl režisér a umělecký šéf Miroslav Krobot oceněn za inscenaci své hry Brian.

Umělci z Dejvického divadla byli úspěšní i při sobotním udělování filmových Českých lvů, mimo jiné Ivan Trojan dostal cenu za herecký výkon v hlavní roli.

Ceny byly předány na jevišti pražského Divadla v Dlouhé, které bylo loni v této anketě časopisu Svět a divadlo oceněno třikrát. Při letošním 21. ročníku hlasovalo o výročních cenách za divadelní a dramatickou tvorbu 78 kritiků a publicistů.

V kategorii Ženský herecký výkon byla vyznamenána Ivana Hloužková z brněnského Divadla Husa na provázku, i když vlastně ztvárnila muže. Je totiž představitelkou titulní role v inscenaci Tichý Tarzan s podtitulem Zcizené deníky fantoma erotické fotografie.

Mezi scénografy zvítězili Matěj Forman a Andrea Sodomková za scénu a kostýmy k opeře Čarokraj uvedené v Národním divadle. Oceněn byl také skladatel Miloš Orson Štědroň za hudbu k inscenaci Divadlo Gočár, kterou sdružení Omnimusa uvedlo v Divadle Komedie. Talentem roku je odchovanec Jana Schmida a pražské Ypsilonky, režisér a herec Braňo Holiček.

Zvláštní cenu Hvězd na vrbě převzal Tomáš Vůjtek za inscenaci S nadějí i bez ní, kterou loni v lednu uvedla Komorní scéna Aréna Ostrava.

Ivana Hloužková získala cenu za ztvárnění fotografa Tichého

Do dramatické soutěže o nejlepší původní českou a slovenskou divadelní hru za rok 2012, kterou vyhlašuje Nadační fond Cen Alfréda Radoka, se přihlásilo 53 autorů a autorek 59 textů. Vítězem se stala hra Zátiší ve Slovanu Miloslava Vojtíška, který píše pod pseudonymem S.dCh. Další dvě místa patří Vladimíru Moresovi (Psoriáza) a Tomáši Vůjtkovi (Slyšení). Zvláštní cenu Českého rozhlasu 3 Vltava získal Petr Michálek za hru Domeček.

Herečka Hloužková ztvárnila kyjovského fotografa Miroslava Tichého, jehož sousedé považovali za podivína; dnes je pokládán za jednoho z nejvýznamnějších fotografů minulého století „Mužská postava se hraje těžce, nevěděla jsem, co s tím. Načetla jsem si o něm všechno a opravdu mě dostal. Zamilovala jsem se do jeho humoru i hloubky a práce mě bavila,“ řekla herečka.