Vítěze běloruské písňové soutěže určil Lukašenko

Alexandr Lukašenko se stal arbitrem v handrkování o účast ve finále Eurovize

Alexandr Lukašenko se stal arbitrem v handrkování o účast ve finále Eurovize Zdroj: ctk

Dramatické vyústění mělo letos finále běloruské národní soutěže Eurofest, jejíž vítěz získal nominaci na mezinárodní pěveckou soutěž Eurovize. Nesrovnalosti při sčítání hlasů na prvních dvou místech vyvolaly v zemi skandál a musel je rozřešit až sám běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Písňová soutěž o cenu Eurovize je v Bělorusku považovaná za prestižní a finále národní nominační soutěže místní média ostře sledovala. Vitězkou Eurofestu se stala zpěvačka Aljona Lanská, na druhém místě skončila skupina Litesound. Její stoupenci ale spustili v sociálních sítích vlnu protestů a obviňování, že „státní moc“ hlasování zfalšovala. Skupina Litesound odmítla vítězství Lanské uznat a druhou cenu nepřevzala.

Lukašenko nařídil prověrku hlasování a následně dal stěžovatelům za pravdu. V prezidentském sídle bylo rozhodnuto, že vítězem Eurofestu, který pojede na soutěž Eurovize do ázerbájdžánského Baku, se stala skupina Litesound. „Je tragické, že se takovými záležitostmi musí zabývat prezident,“ postěžoval si Lukašenko novinářům.

Vyšetřování podle médií údajně ukázalo, že zfalšováním výsledků je vinen pracovník státní televize Belarus 1 Dzmitry Baranav. Na pokyn prezidenta byl propuštěn, důtku dostal ministr kultury a šéf televize. Baranav jakoukoli vinu popírá.

Přípravu na finálový večer Eurovize v Baku už poznamenalo několik skandálů. Západní ochránci lidských práv obvinili ázerbájdžánský režim, že kvůli výstavbě nové koncertní haly v centru Baku brutálně likviduje starou zástavbu a nuceně vystěhovává její obyvatele. Arménie, která s Ázerbájdžánem vede letitý spor o Náhorní Karabach, počátkem března účast na soutěži odvolala.