Vynikající tečka za Kupkovým rokem

Monografie Františka Kupky

Monografie Františka Kupky Zdroj: Arborvitae.eu

Loňský rok byl ve výtvarném umění jednoznačně ve znamení Františka Kupky. Součástí obnovené vlny zájmu o Kupku je i nová monografie Karla Srpa František Kupka – Geometrie myšlenek. Přišla v pravý čas. Dosavadní kupkovské práce již začínaly zastarávat, navíc přibyly nové podněty.

Muzeum Kampa získalo loni sbírku 44 drobnějších malířových prací. Obleky české olympijské delegace do Londýna byly vytvořeny podle motivů jeho nejslavnějšího obrazu Amorfa – Dvoubarevná fuga. Ministerstvo kultury zakoupilo rozsáhlou část malířovy korespondence. Národní galerie uspořádala náročnou kupkovskou výstavu Cesty k Amorfě a sní o velké retrospektivě.

Karel Srp se nepouštěl do nové souhrnné monografie, ale vytáhl jen několik kupkovských motivů a sérií a sleduje jejich vývoj a logiku. Dává je do souvislosti s vývojem malířovy tvorby i s kontextem tehdejšího uměleckého myšlení i praxe. V těchto rozehrávkách do šíře je Srp nepřekonatelný. Za základní referenční bod malířova duševního směřování považuje Srp hermetickou tradici spojenou se Smaragdovou deskou. Přesvědčení, že „co je nahoře, je i dole“, nachází Srp v Kupkově díle vyjádřené již „autoportrétem“ z roku 1899 zobrazujícím meditujícího nahého muže obráceného k horskému jezeru se zrcadlícími se štíty hor.

Přechod k abstrakci

Velká pozornost je věnována Kupkovu přechodu k abstraktní kompozici, jeho odmítnutí napodobovat přírodu, neboť to je pošetilé. Umělecké dílo je samo o sobě abstraktní skutečností, musí být soustavou vymyšlených prvků a důležitá je jejich vzájemná skladba, uvádí Kupka. Zcela se odříznout od vnější reality byl pro Kupku krok, jehož odvahu si dnes se znalostí pozdějšího vývoje umění sotva dokážeme představit.

Srpův výklad Kupkova díla plyne hladce, ale zároveň lehce monotónně. Textu chybí vášeň i dramatičnost, což není samozřejmě smyslem takového psaní, ale nemusí se s ním vylučovat. Rozlévání do šíře kontextů může někdy ohrožovat soustředěnost myšlenkových linií. Text doplňuje 163 barevných reprodukcí přesně doprovázejících výklad, takže i po obrazové stránce je kniha výborným úvodem do Kupkova díla, které ani po století neztratilo nic ze své síly. Bonusem je pak výběr z dobových ohlasů a malířových vlastních textů, z nichž některé byly přeloženy do češtiny vůbec poprvé.

Originální kniha FFFFOriginální kniha FFFF | Narodni galerieKniha FFFF Kupka

NG nabízí Františka Kupku v jiném podání

Zájem o Kupkovo dílo dokládá i vydání další publikace věnující se slavnému malíři. Národní galerie v Praze přináší na trh originální knihu FFFF Kupka nabízející netradiční setkání s dílem průkopníka abstraktního umění.

Dílo je novým typem publikace – nabízí čtenáři zážitek blízký dojmu ze setkání s originály Kupkových pláten, která člověka ohromí barevností a soustředěnou energií. Často je doplněno netradičními prvky (animační fólie, průřezy), díky nimž se i nejmenší čtenář může touto skvělou knihou zabavit. Publikace FFFF Kupka prezentuje zcela nový pohled na pět stěžejních malířových děl ze sbírek Národní galerie v Praze.

Publikace je založena na vizuálním účinku vybraných uměleckých děl a jejich detailů a pečlivě vybraných citacích vlastních slov Františka Kupky. Kniha je tak záměrně koncipována téměř bez doprovodného textu.

Karel Srp: František Kupka – Geometrie myšlenek Nakladatelství: Arbor vitae, 2012 Hodnocení: 100 %