Za obraz Šero v pralese od Toyen dal kupec desítky milionů. Žádné jiné dílo malířky nestálo v Česku víc

Šero v pralese

Šero v pralese Zdroj: čtk

Obraz surrealistické malířky Toyen s názvem Potápeč z roku 1926
Obraz české malířky Toyen s názvem Poselství lesa
Obraz malířky Toyen
Obraz od Toyen s názvem Spící.
Obraz české malířky Toyen s názvem Poselství lesa
13
Fotogalerie

Obraz české malířky Toyen Šero v pralese se vydražil za 30 milionů korun včetně aukční přirážky, což je autorčin tuzemský rekord a současně čtvrtý nejdráže prodaný obraz na aukcích v ČR. 

alerie Kodl dnes prodala 200 uměleckých děl za celkovou částku 250 miliónů korun, čímž se její dnešní aukce stala historicky nejúspěšnější v České republice. Dosavadní rekord držela stejná aukční síň z loňského roku, kdy zaznamenala tržbu přes 142 milionů korun, sdělila Terezie Kaslová.

Velkoformátové plátno Šero v pralese od malířky Toyen z jejího sběratelsky vysoce ceněného artificiálního období mělo vyvolávací cenu 14 milionů korun, jeho cena se tak nakonec více než zdvojnásobila. Tuzemský aukční rekord Toyen držel zatím obraz s názvem Spící, který se v roce 2009 prodal za 23,2 milionu korun včetně aukční přirážky. Šero v praleseŠero v pralese|čtk

Díla Toyen, která je označována za první dámu české meziválečné avantgardy, zahrnují "naivistické" obrazy spjaté s českou realitou, ponuré výjevy inspirované válkou či, pro ni tolik typické, surrealistické kompozice. Její surrealistické obrazy dodnes působí uhrančivě a je o ně velký zájem.

Dnes prodaný obraz Šero v Pralese nemá žádný záchytný bod či pevný střed, vše je v neustálém neuspořádaném procesu dění. Pozorovatel je tak nucen ponořit se do sebe sama a tam hledat odpovědi na své nejniternější otázky ukryté v podvědomí, stojí v popisku katalogu aukční síně.

Podobného zájmu jako Toyen se dnes podle Kaslové dostalo také dílu Zapomenuté hračky od Giorgia de Chirica, které se z původní vyvolávací částky 19 milionů vyšplhalo až na 26,2 milionu korun. Desetimilionovou hranici překonalo i kubistické Zátiší s hodinkami od Emila Filly (vydraženo za 10,6 milionu korun), Koupání od Františka Kupky (13,6 milionu korun) a Žně v Kraskově od Antonína Slavíčka (11,2 milionu korun). Další obraz Emila Filly Ležící žena dosáhl částky 9,8 milionu korun.