Zápisník smrti startuje úžasnou hru o život

Upozornění. Nezapomeňte,
že se japonská manga čte
zprava doleva

Upozornění. Nezapomeňte, že se japonská manga čte zprava doleva Zdroj: Repro E15

Zabít člověka pouhým zapsáním jeho jména? Stát se bohem nového, spravedlivého světa? Beze všeho, jen jestli z vás na konci ještě zbude člověk. Odpovědi skrývá slavná manga Death Note, která je celosvětově jedním z nejoblíbenějších japonských komiksů.

Zápletka se točí kolem notesů, do nichž stačí zapsat jméno jakéhokoli člověka, představit si u toho jeho tvář a dotyčný zemře na zástavu srdce. Pokud se ale budete trošku více obtěžovat, způsoby smrti mohou být podstatně rozmanitější. Zápisníky smrti totiž patří Smrtonošům, japonským démonům šinigami. Jeden z nich ale pošle ten svůj do světa lidí. Knihu najde vzorný japonský student Light Jagami a rozhodne se, že skrze ní spasí svět před zlem. Jeho činům se ale snaží zabránit Interpol a tajemný detektiv L.

Death Note nepatří do kategorie zábavné brutality ani nenabídne pronikání do perverzní duše moderního světa, jak bývá dnes v kurzu. I když v něm umírají stovky lidí, čtenář se vše dozvídá až z médií. V prvním díle tvůrci ještě tolik neukazují, jak se používání notesu na samozvaném hrdinovi odráží. Autoři si raději hrají s postupným odhalováním schopností a zákonitostí zápisníku.

Celá série je tak především chytrou detektivkou ze staré školy Sherlocka Holmese, ač značně modernizovanou a zasazenou do současného světa. Většina skvěle zpracovaného napětí pramení ze vzájemného souboje geniálních mozků Lighta Jagamiho a L. Ačkoli zápletka stojí na nadpřirozeném artefaktu, přesto se hraje podle pravidel reality. Light tudíž vymýšlí nejrůznější propracované chytáky, aby odhalil a zabil své pronásledovatele dřív, než dostihnou oni jeho. Další zajímavostí je schopnost série udržet si čtenáře bez nutnosti se s někým ztotožnit. Osobnost L totiž neznáme a Light je přece jen poněkud morálně ambivalentní. Zároveň nepatří ani do kategorie sympatický záporák, na to je příliš čistým intelektem. Jako ve starých detektivkách, kde pouhá myšlenková virtuozita zápletky a jejího rozplétání dokázala vše s přehledem utáhnout.

V bravurní technicistní kresbě, která odpovídá vybroušenosti a čistotě obsahu, je Zápisník smrti právě takovým čtením. Japonci se jednoduše opět nebojí jít si svou vlastní cestou a ještě při tom sklidit zasloužený úspěch.

Cugumi Óba, Takeši Obata: Death Note – Zápisník smrti 1

Nakladatelství: Crew, 2011
Překlad: Anna Křivánková
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce