Zemřel člen Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek

Václav Kotek se synem Vojtou ve hře Vražda v salónním coupé

Václav Kotek se synem Vojtou ve hře Vražda v salónním coupé Zdroj: Profimedia.cz

Václav Kotek se Zdeňkem Svěrákem
Václav Kotek (v zeleném) v divadelní hře Vražda v salónním coupé
Václav Kotek (zcela vpravo) na snímku z Divadla Járy Cimrmana
Václav Kotek
5
Fotogalerie

Ve věku 66 let nečekaně zemřel Václav Kotek, herec a manažer Divadla Járy Cimrmana a otec herce Vojty Kotka (31). Podle informací serveru Blesk.cz byl včera nalezen mrtev ve svém domě na Karlštejně.

V hercově domě ráno zasahovala podle jednoho ze sousedů kriminální policie, kterou přivolala objednaná stavební firma. Po otevření objektu byl Václav Kotek nalezen bez známek života na úpatí schodiště, ze kterého měl spadnout. Příčina smrti je v šetření.

„Vyjížděli jsme k úmrtí muže (ročník 1953). Byla nařízena soudní pitva, na jejíž výsledky se čeká. Předběžně bylo vyloučeno cizí zavinění,“ řekla Blesku mluvčí policie Marcela Pučelíková. 

V době, kdy se zpráva začala šířit a dostala se do redakce Blesku, byl telefon Václava Kotka nedostupný. Informaci v té době nevěděli ani Kotkovi kolegové z divadla. Zdeněk Svěrák byl na kole a podle slov své manželky o ničem nevěděl. Zpráva překvapila i Jana Hrabětu (79). "Jsem ve Francii a nic nevím," řekl Blesku. 

Také Jaroslav Weigel (88) nic netušil. "Měl se u mě dnes dopoledne zastavit, měl mi vrátit nějaké kresby na výstavu. Ale nedorazil, ani nezavolal. Netuším, co se děje," uvedl Weigel.

Václav Kotek se narodil v roce 1952. Začínal jako kulisák, od roku 1973 byl členem Divadla Járy Cimrmana a byl také manažerem souboru. Účinkoval v celkem dvanácti hrách včetně nejslavnějších kusů jako třeba Hospoda na mýtince, Němý Bobeš či Vyšetřování ztráty třídní knihy. Účinkoval také ve filmech svých cimrmanovských kolegů, tedy Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka, jako byl Kulový blesk, Rozpuštěný a vypuštěný nebo Nejistá sezona.

Zemřel další Cimrman. Jaroslav Weigel odešel měsíc po kolegovi Kotkovi