Zlatá éra knih skončila, autoři bestsellerů ale vydělávají dál

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Archiv E15

Lze ještě na knihách vydělat? To je otázka, která vyvstává při pohledu na statistiky knižního průmyslu. Tržby z klasických vázaných knih totiž v prvním letošním půlroce meziročně klesly o 23 procent, minulý rok zaznamenaly propad o pět procent. Jak ale upozornil časopis Forbes, výdělků autorů světových bestsellerů se pokles knižního trhu příliš nedotkl. Proč?

Rozšiřují totiž způsoby, jak svou tvorbu zpeněžit a rychle roste trh s e-knihami. Autoři pak také můžou fungovat pouze jako značka, za kterou se skrývá celý tvůrčí tým chrlící na pulty desítky knih různých žánrů ročně.

Detektivní autor James Patterson, v současnosti nejvíc vydělávající spisovatel, od dubna loňského roku do letošního dubna ze své tvorby podle Forbesu vytěžil 84 milionů dolarů (1,4 miliardy korun), tedy ještě o 14 milionů víc než rok předtím.

Pomohla mu obří 150milionová smlouva na 17 knížek s nakladatelstvím Hachette, podepsaná v roce 2009. Od té doby už jich deset vydal. Za neuvěřitelnou publikační plodností Pattersona totiž stojí týmová práce, s psaním knih mu pomáhá několik spoluautorů. Prodává ale značka „Patterson“.

S velkým odstupem je na druhém místě nejprodávanějších autorů spisovatelka Danielle Steelová, která píše romány pro ženy. Její příjmy z prodeje knih dosáhly v uplynulém roce 35 milionů dolarů. Třetí příčku v žebříčku komerčně nejúspěšnějších spisovatelů drží autor hororů Stephen King se ziskem 29 milionů dolarů.

Nejvíc vydělávající spisovatelé (duben 2010 – duben 2011)

James Patterson 84 mil. dolarů
Danielle Steelová 35 mil. dolarů
Stephen King 29 mil. dolarů
Janet Evanovichová 22 mil. dolarů
Stephanie Meyerová 21 mil. dolarů

Zdroj: Forbes

Spisovatelé už nevydělávají jen na klasických knihách

Příjmy spisovatelům mohou téct z různých zdrojů. Třeba autorka upíří ságy pro teenagery Twilight Stephanie Meyerová kromě knih úspěšně vydělává i na prodeji filmových práv ke svým příběhům.
Nejúspěšnější autoři pak nabízejí stále víc svých knih v elektronické podobě. Trh s e-knihami totiž zažívá nebývalý rozkvět a jen v USA se jeho objem v posledním roce zvýšil trojnásobně.

Vstup na pole elektronických knih dlouho odkládala spisovatelka J. K. Rowlingová, kterou proslavily romány o Harrym Potterovi. Poslední díl série - Harry Potter a Relikvie smrti, vyšel v roce 2007. I proto se v uplynulém roce Rowlingová na přední příčky nejvíc vydělávajících spisovatelů nedostala.

Podle Forbesu se ale Rowlingová vstup na trh elektronických knih snažila jen vhodně načasovat. V říjnu se totiž chystá spustit elektronický obchod Pottermore, kde si fanoušci Harryho Pottera budou moci kromě románů v elektronické podobě koupit různé dodatečné materiály a doprovodné předměty k sedmidílné sáze. Forbes očekává, že dílo Rowlingové se díky tomu znovu vrátí do centra pozornosti.