Zlaté glóby přišly o lesk. V porotě není už dvě dekády žádný černoch, píší americká média

Vyhlášení cen Golden Globes 2021

Vyhlášení cen Golden Globes 2021 Zdroj: Reuters/ČTK

Vyhlášení cen Golden Globes 2021
Vyhlášení cen Golden Globes 2021
Vyhlášení cen Golden Globes 2021
Vyhlášení cen Golden Globes 2021
Vyhlášení cen Golden Globes 2021
7
Fotogalerie

Finální část velkého propagačního turné zvaného oscarová sezona začíná tradičně Zlatými glóby, cenami Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu (HFPA). Její členové si na svůj význam pro filmový průmysl až příliš zvykli. Momentální dění ovšem ukazuje, že žádná tradice nemusí trvat věčně.

Glóby často vyvolávaly kritiku za náklonnost k celebritám, která každý rok vedla k několika pochybným nominacím (typu Johnny Depp za propadák Cizinec). Ovšem názor necelé stovky neamerických kritiků z L.A. byl vždy slyšet a inspiroval další hlasující. Celebrity proto dorazily a u stolů se šampaňským se dobře bavily. Ceremonii vysílala americká televize NBC, kde ji sledovalo kolem dvaceti milionů lidí.

Teprve letos, kolem 78. udílení, pozlátko Glóbů ztratilo lesk. Nejen proto, že organizátoři nezvládli pandemické podmínky a připravili rozvleklý večer plný hvězd na zoomu a technických potíží. Deník L.A. Times krátce před ním zveřejnil, že mezi 87 členy HFPA už dvě dekády není nikdo černé pleti a označil asociaci za hollywoodskou verzi holubí letky. Tedy skupinu z větší části vysloužilých novinářů, kteří se nechávají rozmazlovat dárky a výlety od producentů a arogantně ignorují trend větší diverzity, jenž už několik let pomalu transformuje anglosaskou filmovou scénu.

Herečka Scarlett Johanssonová praktiky HFPA spojila s chováním producentského mogula Harveyho Weinsteina, jehož pád na podzim 2017 přenastavil mocenské pozice v Hollywoodu. A vyzvala své kolegy, aby od Zlatých globů dali ruce pryč, dokud se asociace zásadně nereformuje. Není sama. Tom Cruise dokonce tento týden vrátil své tři sošky. Ještě zásadnější jsou rozhodnutí NBC, která v roce 2019 asociaci zaplatila přes 27 milionů dolarů, nevysílat příští Glóby a producentů z Netflixu, WarnerMedia či Amazon Studios zastavit s HFPA spolupráci.

O sexistickém, homofobním, rasistickém chování a korupci některých kritiků se mluvilo léta, například v roce 1999 museli členové HFPA vracet drahé hodinky, jejichž darem si studio USA Films chtělo pojistit nominaci Sharon Stoneové za film Múza. Jako v případě Weinsteina, i tento skandál však potřeboval společnost, která byla připravena si ho vyslechnout.

Autorka je spolupracovnicí redakce