Kunderův slavný román vychází poprvé v Česku

Život je jinde je druhým románem Milana Kundery. Prvním byl Žert, který se dočkal filmové adaptace.

Život je jinde je druhým románem Milana Kundery. Prvním byl Žert, který se dočkal filmové adaptace. Zdroj: Profimedia.cz

Život je jinde napsal Kundera na přelomu šedesátých a sedmdesátých let. Česky vyšel pouze v Sixty-Eight Publishers.

Román Milana Kundery Život je jinde poprvé vychází v Česku. Na pulty knihkupců jej poslalo brněnské nakladatelství Atlantis, které v České republice vydává Kunderovo dílo.

Román z přelomu šedesátých a sedmdesátých let vyšel ve francouzském překladu v roce 1973. Jediné české vydání je dílem exilového nakladatelství Sixty-Eight Publishers z roku 1979.

V Česku byl dosud román jen těžko dostupný. Například Moravská zemská knihovna v Brně podle katalogu disponovala jen anglickým a francouzským vydáním. „Máme jich dost, ale takový zájem jsme nečekali,“ uvedla prodejkyně v jednom z velkých pražských knihkupectví.

Kniha pojednává o osudech naivního básníka Jaromila na pozadí společenského dění v Československu. „Téma románu je existenciální: je to téma lyrismu. Revoluční lyrismus komunistického teroru mne zajímal, protože vrhal netušené demaskující světlo na odvěký lyrický sklon člověka,“ napsal Kundera o svém druhém románu.

Podobný osud jako Život je jinde mají i jiné Kunderovy knihy včetně Knihy smíchu a zapomnění. Výjimkou je román Nesnesitelná lehkost bytí, který byl dlouho nedostupný, ale Atlantis jej vydal v roce 2006. Kniha se tehdy stala senzací a dodnes se dočkala tří vydání.

K dispozici je také například Kunderův román Nesmrtelnost, který ve francouzském exilu ještě napsal česky, ale nejprve vyšel ve francouzštině a dalších jazycích.

Sedmaosmdesátiletý brněnský rodák žije ve Francii. Své nové knihy píše ve francouzštině a nesvěřuje českým překladatelům. Atlantis v posledních letech – kromě starších Kunderových děl – vydává v češtině jeho eseje, například o Franzi Kafkovi či Leoši Janáčkovi. Loni vyšla také divadelní hra Ptákovina, kterou spisovatel napsal již v roce 1968.

Do Česka Kundera oficiálně nejezdí, k dění v rodné zemi se vyjadřuje sporadicky. Výjimku udělal nedávno, když podpisem podpořil plány nového koncertního sálu v Brně.

Milan Kundera slaví 90 let. 10 důvodů, proč ho my Češi nepřijímáme jednoznačně kladně. Více zde >>>