Lávka přes Heulos: Všichni ji chtějí, ale stejně jen tak nebude

Lidé z Březinek budou muset na kratší pěší cestu do centra dál čekat. Možná i deset let.

Když na jaře zadal jihlavský magistrát studentům brněnské architektury téma lávky přes lesopark Heulos, věděla asi většina Jihlavanů s dobrou pamětí svoje. Lávka mezi centrem města a desetitisícovým sídlištěm Březinky, které od sebe dělí údolí říčky Jihlávky, je totiž ve městě evergreenem již desítky let a ani nyní se nezdá, že by se měla věc alespoň o krok pohnout.

„Já sám mám mosty rád i jako symboly. Ale doba, kdy se budeme zabývat tím, zda vůbec, kde a jak údolí přemostit, je nyní ještě v nedohlednu,“ zchladil optimistická očekávání jihlavský primátor Jaroslav Vymazal (ODS).

Lávka přes tři sta metrů široké údolí byla již v plánech výstavby sídliště na Březinkách. Stavba z betonu a oceli, která měla bez problémů unést i sanitku, však nakonec nevznikla. „Místní soudruzi vymysleli, že by dolů skákali sebevrazi. Tak se ten nápad zabil a peníze byly prostavěny v nedaleké tělocvičně Modety,“ zavzpomínal před časem na stránkách deníku MF DNES projektant Březinek, architekt Zdeněk Gryc.

Pověstná jiskřička naděje svitla lidem z Březinek po listopadové revoluci. Ale ani tehdy nepovažovalo vedení města tuto otázku za klíčovou.

Čas od času si ji některá ze stran napsala jako bod do předvolebních letáků, ale do programu radničních koalic se už podle pamětníků nikdy nedostala. „Jestli si dobře vzpomínám, byla snad lávka i v územním plánu z osmdesátých let,“ uvedl František Dohnal, který v Jihlavě starostoval v devadesátých letech.

Zastupitelé jsou
vesměs pro, ale…

Před komunálními volbami v roce 2006 neměla přemostění Heulosu v programu žádná ze stran, jako sólista se však tohoto tématu ujal lidovec Tomáš Sedlák. „Lávku se v polistopadovém zastupitelstvu snažil prosadit už můj otec, ale tehdejší vedení města se mu spíš vysmívalo. Já jsem nyní ten nápad oprášil,“ vysvětlil.

„Jsem přesvědčen, že je to důležité. Pro lidi z poloviny Březinek by lávka znamenala, že mohou být za pár minut na náměstí,“ dodal Sedlák. Podle něj není vzdušná zkratka přes údolí utopií. „Nyní máme jedinečnou šanci získat část peněz z evropských fondů a byla by škoda ji promarnit,“ doplnil.

Se Sedlákem v podstatě souhlasí všichni oslovení zástupci volebních uskupení v městském zastupitelstvu. Všichni však unisono dodávají, že tuto věc nyní nevidí reálně.

„V našem klubu jsme se tím ještě nezabývali. Já osobně jsem ale určitě pro a budu se snažit ji prosadit,“ řekl Vít Prchal z koaliční Strany zelených. Jedním dechem však dodal, že se to podle něj v tomto volebním období již nepodaří. „Je to věc, která by měla sloužit pěším a to je z našeho pohledu priorita,“ doplnil.

Obdobně smýšlí i primátorův náměstek Petr Pospíchal z ČSSD: „Myšlenka přemostění centra města s nejlidnatějším sídlištěm se mi líbí a většinou se mi v krajině líbí i mostní konstrukce.“ Radnice ale podle něj nemá lávku v rozpočtovém výhledu a ani neví, kolik by stála. „Představitelé města by ale kromě každodenních starostí měli mít i vize,“ soudí Pospíchal.

Pro je i Jaroslav Huňáček zvolený z kandidátky SNK-ED. Podle něj se může lávka stát napřesrok pro některé strany motivem předvolební kampaně. „V minulosti už to tu ale několikrát bylo, takže je to téma trochu vyčpělé,“ míní. „Pokud by šlo o lehčí a tedy i levnější konstrukci pro pěší a případně cyklisty, tak bychom ji podpořili. Záleží ale hlavně na nákladech,” sdělil Ladislav Vejmělek z tábora opoziční KSČM.

Jiroušek: Už je pozdě

„Dříve jsem lávku prosazoval, ale dnes jsem na pochybách, jestli by měla smysl. Je to velká investice a mám za to, že jsme na ni už příliš motorizovaní,“ staví se k této myšlence skeptičtěji Vladislav Jiroušek, někdejší ředitel zoologické zahrady. Do zastupitelského sboru byl zvolen z kandidátky Nezávislých občanů Jihlavy.

Ze studií budoucích architektů zatím nevyplynuly žádné odhady ceny. Podle názoru dlouholetého zastánce lávky Jaroslava Kukly by jednoduchá konstrukce nemusela stát víc, než osm deset milionů. Oslovení zastupitelé však soudí, že řešení bude nákladnější. „Určitě by to ale nemělo být třeba sto milionů, to ne,“ míní Sedlák.

Kde? Nad zoo asi ne

Jasno zatím není ani v tom, kde by lávka měla stát. Východní vyústění situovala většina studentů k ubytovně Hrádek nebo severněji od ní, na druhé straně se pak nabízejí Jakubské náměstí, Hluboká ulice, parkoviště za kostelem Povýšení svatého Kříže, prostor poblíž někdejšího klubu AMC nebo ještě o kus dál v ulici Na Stoupách.

Jižní varianty však narážejí na možné problémy s vlastníky pozemků i na to, že by se chodilo přímo nad zoologickou zahradou. „Proti lávce bych nic nenamítala, pokud by nevedla přímo nad zoo,“ uvedla ředitelka zahrady Eliška Kubíková. Pokud by to ale nešlo jinak, musela by pak podle ní být lávka taková, aby zahradě nehrozilo žádné nebezpečí a byly vyloučeny rušivé vlivy.

Podle architekta Jaroslava Huňáčka bude navíc nutné brát zřetel na krajinu. „Reálné je vedení v menší výšce a za hranicí zoologické zahrady,“ řekl. „V každém případě by to ale měla být spíš subtilnější konstrukce, která bude respektovat měřítko lokality,“ míní Huňáček.

Jaký je váš názor na lávku přes Heulos? Pište na adresu redakcejihlava@mf.cz