Legendární Čtyřlístek se stěhuje i do tabletů a chytrých telefonů

Čtyřílstek

Čtyřílstek

Legendární komiks Čtyřlístek, jehož hrdiny - Pinďu, Bobíka, Fifinku a Myšpulína milují čtenáři mnoha generací už přes čtyři desítky let, se nově objeví i v aplikaci pro chytré telefony a tablety. "Ovládání aplikace je velmi jednoduché, bez problémů je zvládnou i děti," oznámil dnes Vít Němeček ze společnosti Čtyřlístek, která nyní příběhy vydává.

„Aplikace Čtyřlístek umožňuje pohodlné prohlížení knižní podoby Čtyřlístku. Unikátní vlastností aplikace je možnost prohlížení v různých jazykových mutacích, mezi kterými lze jednoduše přepínat,“ uvedl Němeček.

Zatím je kromě českého textu pro prohlížení na displejích mobilních telefonů Apple iPhone a tabletů iPad k dispozici i anglický, v dalších verzích aplikace přibude španělština a další jazyky. „Fifinka, Myšpulín, Bobík a Pinďa se tak mohou stát netradičními pomocníky při studiu cizích jazyků,“ míní Němeček.

Aplikace je k dispozici zdarma - stažení knih je dostupné přímo z ní. Ukázkový díl lze stáhnout rovněž zdarma, za další se bude platit 0,79 eura (asi 20 korun). „Nakladatelství Čtyřlístek bude nabídku knih dostupných v aplikaci postupně doplňovat o nové i starší tituly,“ dodal Němeček.

Historie Čtyřlístku se začala psát v roce 1969, kdy jeho duchovní otec, výtvarník Jaroslav Němeček, začal kreslit první příběhy; prvních šest si také sám napsal. Dalších 150 příběhů vzniklo z pera Ljuby Štíplové. V 70. letech dosahoval náklad Čtyřlístku až 200 tisíc kusů a dnes, kdy ho vydává stejnojmenné soukromé nakladatelství, se pohybuje kolem 40 tisíc.

Čtyřlístek byl v dobách svého vzniku v tehdy socialistickém Československu komiksovým průkopníkem. Až do jeho příchodu zde samostatné komiksové sešity nevycházely. Časopis původně vycházel nepravidelně osmkrát ročně. Dosud podle internetových stránek tvůrců vyšlo 516 čísel.