Lékařka: Málokdo přestane kouřit dobrovolně

Propadnout kouření je lehké. Není to zlozvyk, ale nemoc, závislost na nikotinu.

Hranice/ Podle odborníků je závislost na nikotinu srovnatelná se závislostí na tvrdých drogách. Přestat s kouřením chce sedmdesát procent lidí, ze kterých nikotin udělal své otroky a určuje jim, kolik cigaret kouřit. Zbavit se ale této závislosti je těžké. Přitom v republice kouří každý čtvrtý člověk.
„Kouření je tak silná závislost, že málokdo přestane kouřit dobrovolně,“ říká praktická lékařka Eva Vitovská z Hranic, která léčí své pacienty nejen klasickou medicínou, ale také akupunkturou. Podle ní lidé s cigaretami většinou skoncují, až když jim hrozí vážné zdravotní problémy jako amputace nohy, infarkt, rakovina, nemoci srdce a cév.
„Při použití akupunktury u kuřáků není efekt příliš velký. Rádi by přestali, ale někde v hloubi duše prostě nechtějí,“ hodnotí lékařka použití alternativní léčby pro nemoc, která je označovaná jako závislost na nikotinu a má diagnózu F17.
„Víc je kuřáků, kteří podstupují léčbu pomocí léků. Většina pacientů, kteří zanechají kouření, je po infarktu, přestávají kouřit ze strachu, že umřou,“ sděluje Eva Vitovská.
Další hrozbou je amputace nohy. „U kuřáků dochází k nedokrvení dolních končetin, může dojít k ucpání tepen, které vede až k amputaci nohy. To je dalším důvodem, proč lidé skončí s kouřením. Větším nebezpečím je ale nedokrvení srdce a změny v cévním zásobení mozku, kdy dochází k rychlejšímu kornatění mozkových tepen, špatně prokrvená mozková tkáň se podepisuje na psychických funkcích, které pak neodpovídají věku, člověk rychleji stárne,“ vysvětluje lékařka.
Ač nekuřačka, ke kuřákům je poměrně tolerantní. „Uznávám svobodu, když chtějí lidé kouřit, ať kouří. Ať ale neobtěžují okolí. Zákon, který se projednával, mně připadne diskriminační. Důležité je, aby kuřák neodhazoval všude nedopalky na zem. Když po sobě nenechá nepořádek, ať kouří. Když se jdou lidé bavit, něco vypijí a dají si cigaretu, proč ne. Na druhou stranu, když se jdu najíst do restaurace a někdo kouří v bezprostřední blízkosti, tak to mně vadí,“ dodává lékařka.