Lenovo kupuje od IBM divizi serverů, jde o největší čínskou akvizici v IT

Lenovo (ilustrační foto)

Lenovo (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0 IntelFreePress via Wikimedia

Čínský výrobce počítačů Lenovo Group se dohodl na koupi divize levných počítačových serverů od americké společnosti IBM. Hodnota dlouho očekávané transakce činí zhruba 2,3 miliardy dolarů (přes 46 miliard Kč). Pro čínské firmy jde o dosud vůbec největší převzetí v technologickém sektoru.

Lenovo za divizi zvanou x86 zaplatí 2,07 miliardy dolarů v hotovosti a zbytek v akciích, uvedla firma v dnešním sdělení pro hongkongskou burzu.

Největší světový dodavatel technologických služeb Lenovo Group koupi divize serverů už loni. Jednání ale ztroskotala na ceně, kterou Lenovo odhadla pod 2,5 miliardy dolarů (asi 50 miliard Kč).

Nejnovější dohoda je vyšší než loňská akvizice čínské internetové společnosti Baidu, která za 1,85 miliardy dolarů koupila obchod s aplikacemi 91 Wireless. Poukazuje zároveň na rostoucí moc čínských technologických společností, které usilují o expanzi v zahraničí.

Lenovo
Současný největší světový výrobce počítačů vznikl v roce 1984 pod názvem Legend, později byl její název změnen na „nová legenda“ (latinsky Legend novo). V roce 2005 firma koupila za 1,75 miliardy dolarů počítačovou divizi IBM a zařadila se mezi největší výrobce počítačů na světě. Mezi produkty pod značkou Lenovo patří ThinkPad, chytré telefony a televize, LCD monitory nebo servery ThinkServer.

Divize x86 prodává servery pro firemní datacentra. Převzetí Lenovu umožní rozložit příjmy v době, kdy byznys s osobními počítači klesá. Podle analytiků by pro Lenovo pravděpodobně mohlo být snazší prodat servery x86 jiným čínským společnostem, než by tomu bylo pro IBM.

IBM sice tržby serverové divize samostatně oficiálně neuvádí, podle odhadů ale v roce 2012 činily necelých 5 miliard dolarů. Čísla už ale šestý kvartál po sobě padají, naposledy meziročně o 18 procent.

Vývoj akcií Lenova za poslední 4 roky na burze v Hong Kongu:Akcie LenovoAkcie Lenovo | Yahoo FinanceZdroj: Yahoo Finance