Létání je kůň, tvrdí pilot

Břeclavské letiště po roce otevře brány. Lidé uvidí historická i současná letadla, nebo si mohou skočit padákem s instruktorem.

Na nebi nad letištěm v Břeclavi bude v neděli 31. května rušno. Podrobnosti o tradičním Dnu otevřených dveří, na něž se mohou návštěvníci těšit, sdělil vedoucí letového provozu Václav Hrůza.

Co všechno jste pro lidi letos připravili? Mohou si tady prohlédnout historická i současná letadla, vojenský vrtulník, akrobatická vystoupení. V programu se počítá se seskokem parašutistů, ti v podstatě budou skákat celý víkend. Budeme tady mít také vznášedlo, na kterém se mohou lidé svézt. Je to taková atrakce, která jezdí po zemi i po vodě. Zajímavé vystoupení by měli předvést také místní modeláři.

Mohou si skočit padákem i návštěvníci leteckého dne? Určitě. V tandemu s instruktorem vyskočí ve třiapůlkilometrové výšce z letadla, jenom se zavěsí a budou se kochat přírodou kolem sebe.

Chystáte i nějakou specialitu? Myslím, že velmi zajímavá bude vzdušná bitva replik letadel Fokker Dr1 a Sopwith F.1 Camel z první světové války.

Kolik letadel na břeclavské letiště přiletí? Pokud nám vyjde počasí, tak doufáme, že jich bude skutečně hodně. Kromě všech našich letadel, která máme tady v hangáru, slíbila armáda účast bojového vrtulníku MI 24, který by měl přiletět a měl by stát na letištní ploše. A pak také druhé armádní letadlo, buď Albatros L-39 nebo novější Alka L-159. Ta přiletí ze základny v Náměšti, udělá na nebi pár průletů, ukáže, co všechno dovede, a poletí zase zpátky. Které z letadel to ale bude, to se dozvíme až několik hodin před leteckým dnem.

Proč ho vůbec pořádáte? Chceme, aby se lidé bavili, aby jim tady bylo dobře. Většina z nás létá a zajímá se o letadla už velmi dlouho. Já sám mám létání i jako povolání, jsem dopravní pilot. A taky chceme všem lidem ukázat, že se dá bavit i jinak. Není třeba jen sedět u počítačů nebo u televize.

Kolikátý je letošní ročník? To nelze určit zcela přesně. My jsme do roku 2000 pořádali mistrovství republiky v letecké akrobacii a při té příležitosti jsme připravili i letecký den pro diváky. Od té doby ho děláme samostatně.

Už se vám někdy stalo, že by po leteckém dni přišel nějaký nový zájemce o létání? To zatím bohužel ne, ale bylo by to krásné. Rozhodně bychom to uvítali, protože létání je úžasný koníček. Teda vlastně spíš kůň.

Ale určitě také náročný na peníze a čas, viďte? To ano. Na letišti jsme většinou každý víkend. Všichni jsme kamarádi, trávíme tam většinu volného času. Ale samozřejmě to něco stojí.