Léto s českou rybou na talíři

česká ryba

česká ryba Zdroj: E15

Poukázat na nízkou spotřebu tuzemských ryb a zároveň nabídnout za zvýhodněnou cenu lehké a nápadité rybí pokrmy v podání renomovaných šéfkuchařů. To jsou hlavní cíle druhého ročníku festivalu Ryba z Čech pořádaného společností Alakarte.cz, který odstartoval v pondělí.

Každý Čech zkonzumuje v průměru 1,4 kilogramu sladkovodních ryb za rok. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi se tak řadíme na spodní příčku – průměr v Evropě činí pět kilogramů na osobu a rok.

„Festivalová menu představí nejen různé druhy ryb, ale také jejich rozmanité úpravy, a proto věřím, že přispějeme naší trochou do mlýna a ukážeme lidem, že konzumovat české ryby pouze během vánočního období, je škoda,“ říká ředitel společnosti Alakarte.cz Pavel Suchánek s tím, že hosté v nabídce naleznou například pečeného candáta s pomerančovým rizotem, lososového pstruha s liškami, ale také speciality, jako je kapří burger v domácí cibulové housce nebo smažené jikry a mlíčí v pivním těstíčku podávané s ledovým salátem a koprem.

Letošního festivalu se účastní osm restaurací z Prahy, Ostravy a Pardubic. V každé z nich lze až do 5. srpna ochutnat za 290 korun tříchodové menu složené z rybího předkrmu a hlavního jídla a sladkého dezertu.

Čtěte také:

Japonci milují pochoutku, s níž riskují život jako v ruské ruletě

Mezinárodní den kuchařů nabídne mistrovství ve filetování lososů

Óda na lanýže v La Truffe

Pro inspiraci vám přinášíme ukázku tří festivalových receptů a také rady, jak při nákupu poznat, že je ryba skutečně čerstvá. Stačí se řídit několika jednoduchými pravidly – čerstvá ryba je slizká, má jasné a vypouklé oči, červené zbarvení na žábrách, a pokud na ni sáhneme prstem, maso musí být pevné.

„Pokud vidíme zašedlé žábry, zakalené oči nebo se nám zdá, že má ryba měkké maso, měli bychom se jejího nákupu vyvarovat, protože pravděpodobně leží na pultě již delší dobu,“ vysvětluje šéfkuchař Ondřej Slanina z restaurace Chateau St. Havel. Více o festivalu včetně všech menu naleznete na stránkách rybazcech.cz.

Účastníci festivalu Ryba z Čech:

Amade Restaurant, Praha 1

Ambroisie Caffé, Restaurant Praha 1

Dock House, Praha 4

Chateau St. Havel, Praha 4

Krystal Mozaika Bistro, Praha 8

Mozaika, Praha 3

Restaurace Rybárna, PardubiceRestaurant Buena Vista, Ostrava

Ukázka receptů z festivalových menu

Grilovaný siven s čerstvými bylinkami a česnekem s grilovanými žlutými cuketkami a pečenými bramborami se šalotkou a čerstvým tymiánem

Dock House, šéfkuchařka Petra Sahajdáková

Ingredience:

800 g filetů sivena, 100 g másla, 50 g česneku, čerstvý tymián, čerstvá šalvěj, hladkolistá petržel, citron, 1 žlutá cuketa, olivový olej, 1 kg nových brambor, 150 g šalotky, sůl Postup: Filety sivena naložíme do nasekaných čerstvých bylinek a necháme 24 hodin marinovat. Na grilovací pánvi na másle opečeme sivena společně s plátky česneku a osolíme. Cuketu nakrájíme na plátky a na sucho ji ogrilujeme. Poté ji pokapeme olivovým olejem. Smícháme neoloupané brambory nakrájené na čtvrtky, šalotku na měsíčky, nasekaný čerstvý tymián, osolíme, pokapeme olivovým olejem a dáme do pekáčku. Pečeme v troubě. Ozdobíme citronem.

filet z candátafilet z candáta | E15

Filet z candáta pečený s máslovou omáčkou a bramborovo-pomerančovým pyré

Restaurace Ambroisie, šéfkuchař David Uher

Ingredience:

170 g filetů z candáta 2 růžičky brokolice 120 g brambor, pomeranč 20 g másla sůl, pepř a olej Postup: Očistíme candáta, nakrájíme na filety a osolíme. Na pánvi si rozehřejeme olej a lehce rybu osmažíme z obou stran. Na candáta poklademe plátek másla a dáme na pět minut při 180 °C péct do trouby. Uvaříme brambory, které poté propasírujeme. Do brambor přimícháme máslo, mléko, sůl, pomerančovou kůru z omytého pomeranče a šťávu. Dále si připravíme brokolici, kterou vaříme zhruba tři minuty v mírně osolené vodě. Jakmile je vše uvařeno, můžeme servírovat.

rilettesrilettes | E15

Rillettes z lososového pstruha s creme fraiche, podávané s opečenou bagetou

Mozaika, šéfkuchař Jaroslav Kučera

Ingredience:

2 ks lososových pstruhů 300 g creme fraiche čerstvá pažitka, bageta sůl, pepř Postup: Ryby vykucháme, zbavíme šupin, žáber a ploutví. Celé ryby dáme na pečicí papír, lehce zevnitř osolíme a pečeme 25 minut na 180 °C. Poté ryby vytáhneme a necháme vystydnout. Odstraníme kůži a opatrně sundáme maso od kostí. Maso natrháme na drobná vlákna a smícháme s creme fraiche, solí, pepřem a posekanou pažitkou. Směs dáme do malých mističek, zahladíme a nakonec zalijeme přepuštěným máslem a dáme do lednice. Podáváme s opečenou bagetou.