Levný stadion. A to je co?

Existuje levnější varianta fotbalového stadionu než Štruncovy sady. Město o ní ale údajně nejednalo.

Nový fotbalový stánek v Plzni? Není ve městě většího tématu kromě kašen. Fotbaloví kouzelníci s míčem z Viktorky vévodí prvoligové tabulce, na to, aby ale vyzvali špičkové evropské kluby na domácí, tedy plzeňské, půdě, potřebují opravený nebo nový stadion, který splňuje kritéria Evropské fotbalové federace. Před komunálními volbami se zdálo, že bitva o podobu nového stadionu je dobojována a rozhodnutí je jasné: přebudovat Městský stadion ve Štruncových sadech na čistě fotbalový stánek a atlety přestěhovat do Skvrňan.

Vedení města si nechalo vypracovat analýzu, která srovnala rekonstrukci Štruncových sadů a výstavbu nového stánku na Borských polích. Plusové body dostal Štruncák s kapacitou 12 tisíc fandů – i s přestěhováním atletů by vyšel na 600 milionů korun. Jenže! Soupeřem mu byl projekt stadionu pro 22 tisíc diváků typu Elite, na kterém by se mohlo hrát i mistrovství Evropy. „Stál by 1,2 miliardy korun, navíc požadavek na nutné plochy kolem stadionu byl příliš velký, město by muselo dokupovat pozemky,“ argumentuje náměstek primátora Petr Rund.

Poměřování kapacitně i kvalitativně rozdílných staveb ovšem vypadá podivně. „Analýza srovnávala nesrovnatelné,“ uznává primátor Pavel Rödl. Navíc existuje údajně ještě mnohem levnější varianta. Uznávaný plzeňský architekt Václav Ulč už na konci roku 2005 vypracoval pro tehdejšího šéfa Viktorie Miroslava Kříže studii fotbalového stadionu pro 12 tisíc diváků.

„Náklady na tento stadion včetně parkovacích míst by se pohybovaly kolem 400 milionů korun,“ připomíná pro Sedmičku plzeňský architekt. Náměstek Rund ale tvrdí, že o tomto projektu nikdy s Křížem nejednali. Rozhodnutí o podobě stadionu a jeho financování mají teď na stole noví zastupitelé. Autor „levnější“ varianty stadionu na Borských polích si myslí, že přestavba Štruncových sadů není výhodná ani pro město, ani pro fanoušky. „Moderní stadiony se staví za městem – je tam lepší dopravní napojení, nezaplní se centrum města, nestřetávají se fanoušci s obyčejnými lidmi. Po přestavbě Štruncových sadů by město muselo navíc najít další parkovací místa, což je ve středu města vždy problém. A ještě jedna věc – přisunutím trávníku k tribuně se automaticky nevytvoří kotel. Sklon tribuny má totiž jiný úhel, zhorší se křivka viditelnosti, na hru nebude prostě vidět,“ varuje Ulč. Náměstek Rund problém s parkovacími místy odmítá.

„V projektu se s nimi počítá. Myslím, že bude stačit parkovací dům Na Rychtářce, ale i tak přibydou parkovací plochytaké u řeky,“ vysvětuje. Dokumentaci, která bude připravená nejpozději do listopadu, zpracuje Plzeňský projektový a architektonický ateliér vybraný ve výběrovém řízení.

Favorit: Dvě věže

„Bereme jakékoliv řešení, které plzeňský fotbal ponechá na špičkové úrovni,“ prohlašuje jeden z vůdců fanoušků Viktorie Robert Vorel. Tím nejpravděpodobnějším je stále varianta zvaná Dvě věže – tedy oprava Městského stadionu. Pokud se podniknou všechny potřebné kroky, mohlo by se začít na začátku příštího roku. Za zhruba 150 milionů korun by se udělala první fáze, která by zahrnula rekonstrukci hlavní a protější tribuny. Díky tomu by se v Plzni mohly hrát evropské poháry už od příští sezony. „Musí se to stihnout,“ dodává bojovně náměstek Rund.