Libeň v roce 2025: vznikne tu molo pro jachty i zelená čtvrť

V přístaviště, Zelený ostrov a vyhledávané místo k bydlení by se v budoucnu měla proměnit bývalá průmyslová čtvrť.

Luxusní plavidla, travnaté plochy, golfová i dětská hřiště, vodní kaskády.

A také byty a kancelářské budovy. Tak by nejpozději za patnáct let měla vypadat nová tvář pražské Libně. Alespoň podle představ developerů.

Dlouho plánované opravy se dočká také zchátralý Palác Svět. Hrabalem proslavená část – bufet Automat Svět – půjde k zemi, ale na jeho místě vyroste věrná kopie.

V prostoru mezi Vltavou, Libeňským mostem, Voctárovou ulicí a Thomayerovými sady by měla vzniknout úplně nová čtvrť za 7,5 miliardy korun. Její součástí budou nejen bytové a kancelářské budovy, ale také soukromé přístaviště pro jachty, golfové hřiště a park s dětským hřištěm.

„Nyní se už pracuje na první etapě projektu, během níž má vzniknout šedesát nadstandardních bytů a zmíněný přístav. Necelá polovina bytů už má své majitele,“ říká Omar Koleilat, generální ředitel skupiny Crestyl, která za projektem DOCK stojí. Fasáda domů bude ze dřeva a kamene. Hotovo má být za rok.

Zelený ostrov na Vltavě

Také na Rohanském ostrově vyroste řada obytných a kancelářských budov. Projekt společnosti Sekyra Group má údajně přinést řadu ekologických zlepšováků. „Krátké vzdálenosti by měly omezit potřebu automobilové dopravy. Navíc území naváže na síť MHD a cyklostezek,“ popisuje mluvčí společnosti Jana Strádalová.

Se stavbou chce vlastník začít za dva roky.

Budovy by měly využívat sluneční energii a být lépe izolované, tudíž méně náročné na vytápění. Autoři projektu počítají také se zásobníky na dešťovou vodu nebo využitím energie z Vltavy.

Voda by měla i v tomto projektu hrát zásadní roli.

„Bydlení je navržené tak, aby bylo co nejblíže řece a obyvatelé k ní měli přístup. Od rušného Rohanského nábřeží je budou dělit kancelářské budovy,“ říká Strádalová.

Součástí volných prostranství budou vodní kaskády a terasy. Výstavba by měla skončit do patnácti let.
„Území se má řešit podobně jako Hafen City Hamburk. To by byl úžasný přínos pro Prahu,“ hodnotí historik architektury Dan Merta.

Podle něj je dobře, že se na koncepci Rohan City podílí přední evropský urbanista Jan Gehl z Dánska.
Chybou obou projektů je ale nezájem města o účast v nich.

„Způsob využití lokalit určuje pouze developer,“ upozorňuje odborník.

Návrat starých dobrých časů

Osud konstruktivistického Paláce Svět ze 30. let minulého století úředníci naopak sledují.

„Magistrát nedávno zahájil s vlastníkem Paláce Svět správní zřízení. Majitel musí zabránit dalším škodám,“ říká Ondřej Šefců z Národního památkového ústavu. Ten se obával, aby stavba nedopadla jako stadion na Štvanici, který chátral tak dlouho, až ho magistrát zboural.

Na přelomu června a července ale konečně dostali slovo stavební dělníci. Kvůli špatnému technickému stavu postupně zmizí asi polovina přístavku, kde býval Automat Svět.

„Demolice je součástí stavebního povolení. Boční přístavek ale nahradí věrná kopie,“ slibuje radní Prahy 8 Matěj Fichtner.

Architektonická studie je na světě už od roku 2006. Italská společnost Crispino, která je vlastníkem budovy, plánuje zrekonstruovat byty a vytvořit administrativní prostory. Úpravy však neustále odkládala.