Liberecký unikát: milionové díry

Nedokončené megalomanské projekty za několik stovek milionů korun ničí tvář města.

Jsou tři. Obří díry v Liberci.Na Perštýně, v Kunraticích a v areálu bývalé Textilany. Ta nejstarší vznikla už před šestnácti lety. Když v devadesátých letech krachla výstavba moderního lékařského centra v liberecké okrajové čtvrti Kunratice, zbyla v krajině za sídlištěm pouze jáma vyplněná železobetonovým skeletem. S dírou, kterou v současnosti využívají ke svým hrátkám už jen příznivci paintballu, dodnes nikdo nic neudělal. Ani liberecký podnikatel s kávou Jaromír Johann, který pozemek koupil na konci roku 2006 za dvanáct milionů korun od Libereckého kraje. Na místě chtěl postavit byty. Jenže z jeho plánu sešlo.
„Ve chvíli, kdy jsem se do toho chtěl pustit, přišla ekonomická krize a mé plány zhatila. Nevylučuji ale, že tam byty v budoucnu vyrostou. Naplno se tomu ale začnu věnovat až ve chvíli, kdy mi to umožní ekonomická situace,“ vysvětlil Johann.
O titul „nejdražší díry v Česku“ připravil jámu na Kunratické až kráter, který zůstal po nedokončené stavbě obchodního centra Galerie na libereckém Perštýně. Firmě ECE Projektmanagement Praha tam vznikla kvůli průtahům při udílení různých povolení škoda více než sto milionů korun. Proto teď žaluje stát téměř o dvě miliardy korun. A věří, že může uspět.
„Máme dostatek právních podkladů k tomu, že jsme byli nezákonnými kroky stavebního úřadu a ministerstva pro místní rozvoj opravdu poškozeni. Kdybychom nevěřili, že nás poškodili, nikdy bychom do arbitrážního řízení nešli. Do dnešního dne například liberecký stavební úřad nevydal stavební povolení. To dokládá, jakým způsobem pracuje,“ říká jednatel společnosti ECE Josef Tobek.
Úředníci na ministerstvu financí, které se sporem zabývá, ovšem argumenty společnosti nepovažují za zásadní.
„Podle nás nejsou nároky ECE oprávněné. Arbitrážní komise v Londýně ale rozhodne až v březnu 2011,“ poznamenal mluvčí ministerstva Ondřej Jakob.
Zatímco okolí Kunratické a Perštýna budou obří díry hyzdit v nejlepším případě po několik dalších let, osud „divoké krajiny“ u bývalé Textilany je téměř zpečetěn. Lidé by tam chtěli park. Holandský investor má ale s lokalitou zcela jiné plány. Díra po Textilaně se v budoucnu promění ve velké bytové městečko.
„Investor již zažádal o změnu územního plánu na městské bydlení. Stavět by se mohlo začít někdy na konci roku 2011. Kromě bytů tam vyroste také malé obchodní a společenské centrum. Jednáme navíc i o možnosti, že by tam byla mateřská školka,“ potvrdil náměstek primátora František Hruša.
Pro holandské investory to bude již druhý pokus něco na místě bývalé Textilany postavit. Původně tu mělo být obchodní centrum Promenáda. Holanďané ale nakonec od projektu ustoupili kvůli stále se zvyšující konkurenci obchodních center v Liberci.