Lidé mohou pracovat pro obec

Nymburský úřad práce má nástěnky s nabídkou volných míst téměř prázdné.

Nezaměstnanost na Nymbursku je v posledních měsících těsně pod osmi procenty. „Závažnější je, že výrazně klesá nabídka pracovních příležitostí. Máme 280 volných míst. Loni to bylo 1 650,“ říká ředitel úřadu práce Jiří Ježek.

Úředníci se věnují všem sociálním skupinám. „Proto jsme zkusili experiment, jestli se nám s pomocí státu podaří postavit na nohy firmu zaměřenou na pomocné veřejné práce,“ vysvětluje Ježek.

Pracují bez kvalifikace

Experiment vyšel z poptávky vedení města. „Starosta by přivítal organizovat práci pro nekvalifikované,“ tvrdí Pavel Krpálek zodpovědný za trh práce.

František Sivák jako fyzická osoba v projektu zajišťuje práci pro dvanáctičlennou partu. „Představte si, že ženám, které čistí ulice, i třikrát do týdne brousím motyky. Pořádek je po nich vidět,“ říká Sivák.

Všichni jsou spokojení

Úřad za každého člověka po dobu šesti měsíců platí základní mzdu a odvody. Kontroluje také, jak pracuje. Zaměstnání musí hledat nejčastěji u technických služeb.

„Určitě to má přínos. Dělají práci, na kterou bych těžko sháněl lidi. Podstatné je, že čtyři strany chtěly pro tu věc něco udělat. Starosta, úřad práce, pan Sivák a technické služby,“ říká jejich ředitel Jaroslav Radoň.

Odpověď na otázku, zda bude práce, i když úřad nebude na projekt dávat peníze, ale nezná. „Spokojenost je jedna věc, peníze věc druhá. Věřím, že s městem najdeme nějaké řešení,“ říká Radoň.
Spokojení jsou i lidé zařazení do projektu. „Byl jsem dlouho na úřadu práce jako nezaměstnaný. Moc si považuji, že mám práci,“ říká Milan Bikar.