Lidé nahlédnou i do zákulisí zoo

V úterý 8. prosince před polednem se mu změnil život. Nabral obrátky. Radní dali na doporučení výběrové komise a Miroslav Bobek se stal šéfem pražské zoologické zahrady.

Co obnáší stát se přes noc šéfem špičkového podniku, si dvaačtyřicetiletý přírodovědec a současný šéfredaktor rozhlasové stanice Leonardo vyzkoušel ještě před svým zvolením. Jakmile se rozkřiklo, že kandiduje na místo nástupce Petra Fejka, začal mu zvonit mobilní telefon častěji než jindy.

„Už několik týdnů mě uhánějí lidé, kteří by se zoo chtěli spolupracovat,“ říká Miroslav Bobek, který před čtyřmi lety vymyslel internetovou „gorilí show“ Odhalení.

Díváte se ještě na gorily na internetu? Každý den ne, ale občas se podívám. Richard, Moja a další jsou úžasní. Při projektu Odhalení jsme se s nimi hodně sžili.

…a začali jste psát pohádky.

Nejdříve vznikly krátké pohádky „mojánky“, pak jsme začali psát knihu. Příběhy goril mají rády třeba i mé děti a dělali jsme i nahrávky, které vysílají africká rádia. Moc mě těší, že pražské gorily šly do světa.

Africké děti zajímají gorily z pražské zoo?

Byl jsem se schválně podívat, jak na ně africké děti reagují. Zejména fotografiemi jsou fascinované, byť žijí v Africe. Buď totiž žijí v oblastech, kde gorily vůbec nejsou, a když jsou, tak je téměř nemají šanci zahlédnout, protože gorily nížinné jsou plaché. Jen naprosto výjimečně je jich pár přivyklých na lidi. Nesetkají se s nimi, a pokud ano, tak jako s masem.

Chystáte něco podobného i s jinými zvířaty?

Daleko víc bych chtěl pracovat s tím, že zvířata mají své příběhy, life histories.

Tak to vysvětlete.

Můžete udělat například africkou cestu. Vyznačíte, kudy jít od jednoho afrického zvířete k druhému a ještě u jednotlivých zvířat napíšete, které je z pralesa, které ze savany a podobně. A tak si rodiče s dětmi mohou udělat víkend, kdy prostě neběhají od tučňáků ke gorilám, ale jdou si Afrikou. Přitom to není otázka nějakého velkého přebudovávání zoo. Stačí mít uzpůsobený plánek a zvířata ukazovat zase v jiných souvislostech.

V některých zahradách to vyřeší tabulka s textem před klecí.

V Troji jsou zase infostánky, ale mám pocit, že i stávající hardware by šlo daleko lépe využít, když se pro něj vymyslí obsah. Ve chvíli, kdy tam máte lexikon zvířat, tak u toho stát nebudete. Ale když to bude hravé, více orientované na děti a budou tam i jiné informace, než které si najdete doma na webu, tak to může být zajímavější.

Co by ještě mohlo být v zoo zajímavější?

Chtěl bych ukázat zvířata, která zatím nejsou vystavená, nebo jisté části zázemí, kam lidé nevidí, ukázat je na displejích a monitorech.

A co udělá nový ředitel nejdřív?

Zoo přišla o logo, o jednotný vizuální styl. A to spoustu aktivit blokuje. Logo je poměrně naléhavý úkol, s ním jde ruku v ruce i nová podoba informačního systému uvnitř zahrady.

Vypíšete nový konkurz?

Nechci předjímat. Nevím, jaké kroky zatím kolegové udělali.

Tykáte si s někým v zoo?

Ano. Spoustu lidí znám z dřívější doby. Absolvoval jsem přírodovědeckou fakultu a v zoo je řada lidí, kteří jí prošli.

S kým se budete seznamovat nejdřív?

Zoo je nesmírně úspěšný a ohromný podnik, nastane poměrně dlouhé a náročné období seznamování s lidmi, se zvířaty, s papíry. Aby se ale dlouho nedělo nic, to bych nerad.

Vezmete si s sebou nějaký tým lidí?

Rád bych využil informační technologie, tak se nabízí, že některé z kolegů by ta práce mohla zajímat.

Kdy jste byl naposledy v zoo?

V poslední době jsem tam byl poměrně často. Naposledy minulý týden.

Zaparkoval jste bez problémů?

Byl jsem tam záměrně v návštěvnické špičce. Zaparkoval jsem až na provizorním parkovišti na poli několik set metrů od zoo, kde končí povodňová bariéra. To není udržitelné. Ani pro zoo, ani pro Troju, kudy plyne každý víkend nepřetržitý proud aut.

Doprava u zoo se řeší dlouho, nedaří se. Máte nápad, jak to změnit?

Je více variant, jak tuhle situaci řešit. Ani jedna není myslitelná bez podpory městských částí a magistrátu. Je to ale zásadní limit rozvoje zoo.

Tak co navrhujete? Zvýšíte počet autobusů?

Autobusy to nevytrhnete. Není to řešitelné bez nové přístupové cesty k zoo, nové komunikace.

Pražská zoo je úspěšná, figuruje v první desítce nejlepších zahrad světa. Kam byste chtěl její věhlas ještě posunout?

Chtěl bych ukázat, jaké záchranné programy zoo podporuje v Asii a Africe. Ví se třeba, že se podílí na chovu koně Převalského. Méně už se ví, že podporuje vypouštění koní v Mongolsku. Ochranáři tam jezdí autem, které platila pražská zoo. Lidé by měli vědět, na co ta koruna ze vstupného jde.