Lidé nejvíce žádají o půjčky v červnu a listopadu

Z dat Era půjček shromažďovaných od roku 2007 plyne, že lidé stále nejvíce žádají o úvěrové produkty na jaře, dále před letními prázdninami a v předvánočním čase. Podle ročního období se ale mění jejich účelovost. Klienti půjčkami financují častěji než dříve věci trvalejší hodnoty, tedy potřeby spojené s pořízením nebo zvyšováním standardu jejich bydlení, ale také věci důležité pro chod domácností nebo rekreačních objektů.

„Sluníčko v mnohých z nás vyvolává touhu po něčem novém – jedni potřebují výkonného pomocníka na zahradu, v dalších se probouzí domácí kutil. Ne vždy jsou po ruce našetřené peníze, proto se klienti začnou zajímat o vhodný úvěrový produkt. U Era půjček klient platí jen výši splátky a není zatížen žádnými poplatky za poskytnutí nebo správu úvěru. Navíc jsou Era půjčky až do konce května ještě výhodnější, neboť se k nim váže zajímavá finanční prémie – každý, kdo si u nás o půjčku zažádá do 31. května, může následně získat bonus ve výši 500 korun,“ říká Aleš Pospíšil, výkonný ředitel Řízení segmentů Poštovní spořitelny.

Z dat je také patrné, že další nástup poptávky o úvěry přichází tradičně před Vánocemi. „Nutno zdůraznit, že dlouhodobě nabádáme veřejnost, aby se zadlužovala s rozumem. Není nutné brát si půjčky na zbytečnosti, ale naopak na důležité věci, které jsou pro chod domácnosti podstatné. Pokud se vám rozbije pračka nebo automobil a vy nemáte dostatečnou rezervu, je logické, že hledáte prostředky jinde. Ale pokud si chcete půjčovat na nedůležité drobnosti, je rozumnější zvážit, zda není lepší si je pro jednou odepřít a soustředit se spíš na způsob, jak si peníze našetřit. K naší radosti si lidé toto čím dál víc uvědomují,“ dodává Aleš Pospíšil.

Slova potvrzují i statistické údaje Era půjček. Ačkoliv trend zájmu zůstává dlouhodobě shodný, odlišné jsou důvody, proč si lidé půjčují. Veřejnost žádá o úvěry, které mají pokrýt věci trvalejší hodnoty, především se jedná o potřebné vybavení domácnosti nebo zlepšení kvality bydlení. Klienti se tak odklánějí od půjček za účelem pořízení například nového modelu spotřebiče nebo mobilního telefonu.