Lidé rekordně bankrotují

Počet osobních bankrotů se loni proti roku 2008 zdvojnásobil.

Rozvedená sedmdesátiletá žena z Mladé Boleslavi si loni na podzim vzala tři půjčky. Naráz potřebovala více než sto tisíc korun. Nyní má dvě možnosti. Krajský soud v Praze jí buď povolí osobní bankrot, nebo ji brzy navštíví exekutor.
Právě osobní bankrot je možnost, jak se dostat z dluhů. Když soud oddlužení povolí, dluh se tak zmrazí a dlužná částka už nenarůstá o úroky a penále. Podmínkou je, že dluhy nevznikly podnikatelskou činností. „Dostala jsem se do těžké životní situace a potřebovala peníze,“ píše v insolvenčním návrhu sedmdesátiletá důchodkyně.
Jenže pak neměla ze sedmitisícového starobního důchodu na splacení dluhů a úroky naskakovaly. Žena, která nyní žije v bytě svého syna, nemá ale žádný majetek. A právě to je jeden z nejčastějších důvodů, proč soudci žádost o oddlužení zamítají. Její žádost, která dorazila na krajský soud 13. ledna zatím členové insolventního senátu nevyřídili.
Čísla, která má týdeník Sedmička k dispozici, dokazují, že ekonomická recese drtí od loňska nejen firmy, ale už i domácnosti. Počet všech návrhů na rozhodnutí o úpadku včetně podnikatelů ve Středočeském kraji stoupl dvojnásobně na 652.
Podle insolvenčního soudce a místopředsedy Krajského soudu v Praze Luboše Dörfla na sebe podalo insolvenční návrh loni v kraji 240 lidí. Mezi nimi byly desítky lidí z Mladoboleslavska. „Povolili jsme
zhruba polovinu,“ uvedl soudce. Třetinu insolvenčních návrhů odmítl soud kvůli chybám ve formuláři, někdy nesouhlasí věřitelé nebo za to mohl nízký příjem. Lidé musí být schopni pět let splácet tolik, kolik
jim určí soud. A žijí v podstatě z životního minima. Třetinu pohledávky musí dlužník splatit do pěti let. Pokud nesplácí, čeká je konkurz, tedy zpeněžení celého majetku. Exekuce čeká i ty, kterým soud osobní bankrot nepovolí. „Loni jsme ho prohlásili ve 154 případech,“ konstatoval insolvenční soudce. Poměr exekucí a oddlužení se podle něho přiblížil jedna ku jedné. „Počet návrhů na osobní bankrot tak výrazně stoupá,“ uvedl Dörfl.
Všechny dlužníky z Mladé Boleslavi spojuje podle boleslavského soudního exekutora Martina Slavaty touha po vyšším životním standardu, na který nemají. „Výše půjček byla na samé hranici jejich příjmů
nebo je překračovala. Úroky rostly a neměli na splácení,“ popsal obvyklou cestu do dluhové
pasti Slavata.
Nárůst exekucí potvrdil také specialista na exekuční agendu Jan Czernin z boleslavského okresního soudu. „V roce 2009 jsme nařídili šest a půl tisíce exekucí. V porovnání s rokem 2008 je to nárůst o osmatřicet procent,“ uvedl Czernin. Podle něho může být za vzrůstajícím trendem více možností domácností vzít si půjčku.

Kolik lidé dluží za pokuty a poplatky • Městu nyní dluží 3673 lidí, kteří nezaplatili jednak místní poplatky, jednak dluží za uložené pokuty za různé přestupky.
• Lidé dluží jedenáct milionů korun. Největší částku dluhu, bezmála pět milionů korun, dluží za nedoplatky na nájemném a pak za pokuty za dopravní přestupky. Mladoboleslavská radnice si nenajala
exekutora, jiná středočeská města postupují vůči dlužníkům razantněji.
• Pohledávky, které město nevymůže samo, předává příslušnému soudu.