Lolity. Živé kopie porcelánových panen

Sedmička pokračuje v seriálu o ostravských subkulturách. Tentokrát o dívkách, které vypadají jako panenky – lolitách.

Mašle, podvazky, šaty jako pro Barbie. Tak se oblékají milovnice japonské módy – lolity. Daniela Tarackezyová (na levém snímku), jednadvacetiletá referentka, propadla této módě před třemi lety. „Jde o japonský extravagantní módní styl, který se částečně inspiruje v evropském historickém odívání,“ říká Tarackezyová.

Jak jste se stala lolitou?

Viděla jsem pořad v televizi, našla jsme si toto téma i na internetu. Bylo to v období, kdy jsem maturovala.

Co se vám na téhle módě líbí? Jde o něco jiného, než se dnes prosazuje. Když se podíváte kolem sebe, dnešní móda pro dívky je spíše chlapecká. Vidět nějakou dívku v sukni je víceméně zázrak. O botě na podpatku ani nemluvě. Prostě chybí elegance. Na módě lolita mi vyhovuje, že je ženská, dívčí.

Chodíte takto oblékaná denně?

Do práce samozřejmě nosím kostým, ale jinak lze říct, že jde o módu pro každý den, dá se takto jít i do společnosti. Záleží hodně na tom, jak které šaty vypadají. Byly doby, kdy jsem se tak oblékala každý den.

Mají příznivkyně této módy hodně společných vlastností?

Nejvíce nás spojuje zájem o Japonsko a jeho kulturu.

Vy se o Japonsko zajímáte hodně?

Ano. Ale zajímala jsme se o japonskou kulturu už mnohem dříve.

Byla jste se v Japonsku už někdy podívat?

Ne, ale chtěla bych. Mnoho lidí se domnívá, že Japonsko je země módě zaslíbená, že si tam lidé v této oblasti mohou dovolit cokoliv. Ale ono to tak není. Když se na to člověk podívá realisticky, zjistí, že je to všude prakticky stejné.

Kde se v Ostravě příznivkyně takové módy potkávají?

Scházíme se přibližně jednou měsíčně. Sraz si dáme u Elektry a pak si jdeme někam sednout. Nejčastěji například do čajovny u Sýkorova mostu nebo do kavárny Daniel.

Jak na vás reaguje okolí?

Záleží kde a koho potkáte. Když si člověk vyjde takhle v Praze, vyfotí si ho turisté a jinak je klid. To v Ostravě se člověk občas setká s nepříjemnými lidmi. Třeba od partiček puberťáků nebo opilých lidí. Bývají sprostí. I když s tím jsme se setkala, i když jsem byla oblečená normálně. Na druhé straně se setkáte i s milými lidmi. Zastaví vás a řeknou, že se jim takové oblečení líbí.

Kde se dá takové oblečení vůbec sehnat? Existují nějaké speciální obchody?

V České republice si většinou dívky šaty šijí samy, protože japonské značkové oblečení je hodně drahé. Ale některé holky chodí nakupovat v Praze do Japa Shopu.