Lovci skládek uspěli v soutěži European Youth Award

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: CC BY-NC-ND 2.0: United Nations Photo via Flickr

Jednoduchá aplikace pro chytré telefony TrashOut z dílny stejnojmenné startupové neziskovky z pražské Wayra Akademie úspěšně pokračuje v celosvětovém boji proti černým skládkám a sklízí přitom i mezinárodní uznání. Jako další “zářez“ do své sbírky nadějný startup přidal vítězství na European Youth Award v kategorii Go Green.

„Aktuálně vyjednáváme s odpadovými společnostmi, recyklátory i filantropy o možném partnerství,“ prozradil pro E15 zakladatel TrashOutu Jozef Vodička.

TrashOutu se podle Vodičky v posledním roce podařilo proniknout i do poměrně exotických zemí jako Irák, Jordánsko či Saúdská Arábie, celkově si pak aplikaci napříč mobilními platformami stáhlo na 80 tisíc uživatelů a přístup do databáze si platí více než 840 evropských měst.

„Nejvíce se nám pak daří například v Rusku. Roste nám tam počet stažení aplikace, obecně tam sílí ono zelené smýšlení, stále více lidí tam chce třeba i recyklovat,“ vysvětluje Vodička s tím, že díky účasti v European Youth Award má firma náhled i na to, jak vnímají myšlenku udržitelného rozvoje nejen státy EU, ale třeba i v Kuvajtu.

Rozhovor s Jozefem Vodičkou, zakladatelem TrashOut:

Jak byste shrnul letošní rok? V jakém znamení se pro vás nesl?

Hlavně jsme pochopili, jak lidé smýšlejí ve vztahu k přírodě, penězům a možnostem, které mají. Pochopili jsme, že když mají možnost třídit odpad, tak to dělají, není jim to lhostejné. Cílem TrashOut je udržitelná planeta a částí toho je i recyklování.

Kolik skládek se již podařilo usvědčit/zlikvidovat?

Regiony, které monitorujeme, vykazují vyčištění zhruba 70 procent nahlášených skládek. Prosíme uživatele, aby své okolí díky aplikaci pozorně monitorovali.

Kolik měst aktuálně využívá služeb TrashOutu?

Letos je to už více než 840 měst v Evropě. V Česku však není tolik zaregistrovaných úřadů, které přístup do databáze využívají, jako na Slovensku.

Na European Youth Award jste vyhráli kategorii Go Green. Nějaké reakce, postřehy ze soutěže?

Je to velké ocenění našich aktivit a hlavně velké díky všem aktivním uživatelům aplikace. Na soutěži jsme poznali mnoho nových mentorů, získali podněty z různých zemí EU a také pochopili, jak na udržitelný rozvoj nahlíží třeba i ve vzdáleném Kuvajtu.

Jak se vede samotnému byznysu?

Jsme neziskovka. Aktuálně vyjednáváme s odpadovými společnostmi, recyklátory i filantropy o možném partnerství. Finanční pomoc máme i od partnerů na Slovensku a věříme, že se přidají i další země.

Loni jste deklaroval jakousi snahu o zaktivizování veřejnosti ve prospěch ochrany prostředí a likvidace skládek. Daří se vám to?

Je to běh na dlouhou trať. Pochopili jsme, že musíme v naší aplikaci změnit několik detailů a rozšířit její funkcionalitu. Právě na tom pracujeme a získané finanční zdroje investujeme přímo do rozvoje aplikace. Je třeba důležité ukázat lidem, co znamená recyklace a jaký má smysl. A že to je zároveň i zábava!

Co je TrashOut:
Aplikace sloužící k nahlášení černých skládek či nepořádku na veřejných prostranstvích. Princip programu je prostý : pokud uživatel narazí na nelegální skládku, popřípadě větší nepořádek, pomocí aplikace TrashOut a GPS ve svém mobilu odešle upozornění na web Trash-Out.me, připojit může i fotografii. Ze zmíněného webu pak mohou obecní úřady či městské části čerpat data a na oznámení reagovat – nejlépe tak, že vyšlou úklidovou četu. Samotná aplikace a hlášení o nelegálních skládkách jsou bezplatné, za přístup k podrobným datům platí úřady paušální měsíční poplatek 349 korun.