Lucern – nejkrásnější kout Švýcarska

Lucern

Lucern Zdroj: Libor Budinsky

Země helvetského kříže je plná fascinujících měst, ale samotní Švýcaři za nejkrásnější z nich označují Lucern, živé a pestré město s dlouhou historií, které v jejich očích představuje esenci pravého Švýcarska. Nikde jinde totiž nenajdete tolik „švýcarského“ na jednom malém místě. Dalo by se říct, že právě tady bije švýcarské srdce.

Už první pohled je fascinující. Stojíte na břehu řeky Reuss vytékající z nedalekého jezera, která je překrojená opevněným mostem chráněným vysokou obrannou vodní věží. Nejstarší a nejdelší krytý most na světě navíc zdobí unikátní soubor středověkých maleb s námětem tanců smrti. Jenže tato nejvýznamnější, sedm set let stará, památka Lucernu má velmi pohnutou novodobou historii.

Lucern (Foto: Libor Budinský)Lucern (Foto: Libor Budinský)Dominantou Lucernu je 700 let starý krytý most s cennými historickými malbami

Ničivý požár

„Před devatenácti lety, tedy v roce 1993, kdosi z neukázněných návštěvníků odhodil při noční procházce po mostě cigaretu, která spadla na člun kotvící pod mostem. Ten vzápětí vzplál a během několika minut shořela téměř polovina mostu,“ vysvětluje průvodkyně Hanny Felderová. Naštěstí měla památka velmi pečlivou dokumentaci, a tak byla během několika měsíců celá zrestaurována. Bohužel až na dvě desítky vzácných obrazů, které zmizely v nenávratnu.

Přesto jsou zbylé obrazy velmi zábavné a ukazují na marnost lidského života, se kterou se potýkají úplni všichni smrtelníci – ať už jsou chudí, či bohatí, mocní i bezmocní. Ale právě toto poselství smrti má i druhou stranu mince – a tou je radost ze života a schopnost prožít život šťastně a naplno. A právě v tom jsou obyvatelé Lucernu mistři. Láska k životu je cítit úplně všude, na ulicích stojí spousty restaurací a zahrádek, u břehu řeky či jezera sedí stovky mladých studentů, prostě všechno tu žije a celé město vyzařuje až neskutečně přátelskou a pohodovou atmosféru.

LucernLucern

Voda, voda, voda

Voda je zřejmě největší devízou města. Jezero dodává městu čerstvou vodu špičkové kvality a napájí také dvě stovky městských fontán. Ostatně v celém Švýcarsku najdete na sedm tisíc jezer a všechna mají kvalitu pitné vody. Lucernské jezero, sevřené mezi vysoké štíty nedalekých hor, se navíc pyšní největší flotilou tradičních parníků na světě. Vlajkovou lodí a pýchou celé flotily je slavný 400 tun těžký parník Stadt Lucern, který dočasně náleží kapitánovi Kuno Steinovi.

LucernLucernLucernské jezero má největší flotilu tradičních parníků na světě

„Jezero je opravdu obrovské, vždyť jen plocha pobřeží měří 162 kilometrů a největší hloubka je 220 metrů,“ říká kapitán a připomíná, že jezero je důležité ještě z jednoho důvodu. Na jeho břehu se totiž zrodilo Švýcarsko. A parníkem se také můžete vydat do městečka Schwyz, které je kolébkou celé země a první moderní demokracie – právě zde totiž v roce 1291 vznikla švýcarská konfederace, kterou pak městské státy potvrdily vítězstvím na bitevním poli v Morgartenu, kde dnes stojí památník a muzeum.

„Na vodě nabízíme dva zážitky, ten první je romantický, když vládne modrá obloha. A pak máme v zásobě ještě ten adrenalinový, když se počasí zkazí a vlny na jezeře mají téměř oceánské rozměry. Plavba na rozbouřeném jezeře patří k nezapomenutelným zážitkům, ale stále je maximálně bezpečná,“ usmívá se kapitán, když se svým kolosem přiráží zpátky ke břehům lucernského přístaviště a vzápětí nám doporučuje ke zhlédnutí sochu umírajícího lva, vytesaného do skály.

LucernLucernJezero napájí dvě stovky městských fontán

Lev, věže a Picasso

„Nejsmutnější a nejživější kus skály na světě,“ prohlásil o tomto památníku heroické smrti švýcarských vojáků spisovatel Mark Twain a měl jistě pravdu, neboť lev vytesaný do skály je značně působivý. Hned vedle něj můžete navštívit ledovcové muzeum, které vás přenese do doby, kdy se na místě Lucernu rozkládaly neuvěřitelné subtropické pláže, aby vás hned vzápětí přeneslo do doby ledové.

A když si po muzeu naordinujete procházku po místních hradbách, uzavře se vám celá historie jedinečnou podívanou na středověké město z výšky – kolem Lucernu se totiž dochoval unikátní půlkruh hradeb s prstencem 13 věží. Hradby včetně několika věží jsou volně přístupné, a i když v jedné z nich najdete vzácnou expozici středověkých věžních hodin, neplatí se tu žádné vstupné.

A ještě jeden kulturní tip. V Lucernu sídlí prestižní muzeum Rosengart, jehož hlavním klenotem je sbírka 32 Picassových obrazů, především velmi zajímavých portrétů (většinou jeho milenek, jež maloval nejčastěji – více na rosengart.ch), které mají jedinečný výraz, energii, atmosféru a šarm, byť nejsou pro běžné návštěvníky tak lehce přístupné a uchopitelné jako například líbivá díla impresionistů.

Gurmánská kuchyně

Lucern je vyhlášenou víkendovou destinací, kam se jezdí za dobrým jídlem, kulturou a zážitky. Také proto tu většinou platíte trochu více, než v jiných švýcarských městech. Například sklenička vína vás vyjde zhruba na 140 korun a ani káva není o mnoho levnější. Pokud budete chtít ochutnat vyhlášené švýcarské speciality, například raclette či fondue, připravte se na částku zhruba 500 korun za osobu.

Dva zajímavé podniky s tradiční kuchyní najdete v centru nedaleko slavného mostu – vyzkoušejte buď Wirthaus Galliker či Wilden Mann. Naopak pokud chcete ochutnat špičkovou moderní kuchyni, vydejte se do artdeco hotelu Montana s nádherným výhledem na jezero, kde na vás čekají speciality typu studené melounové polévky podávané s vanilkovou zmrzlinou či králíka s mozzarellovou pěnou. Ne nadarmo získala Montana 15 bodů v prestižním hodnocení Gault Millau.

Co ochutnat

Hyperkalorický chléb. Taková by byla asi nejjednodušší charakteristika birewegge, klasické lucernské pochoutky, která se připravuje ze sušených hrušek, fíků, švestek a jablek. Sušené ovoce se přes noc namočí do vody, pak se k němu přidají ořechy, vše se dochutí trochou třešňovice, zabalí do sladkého těsta a nechá upéct. Roláda se krájí na plátky, které se podávají s čerstvým máslem a sýrem.

Co vyzkoušet

Milovníci romantiky ocení nedělní ranní plavbu parníkem po jezeře, při které se servíruje snídaně. Pokud se vydaří počasí, jde o nezapomenutelný zážitek (více na lakelucerne.ch). Pokud vás láká pěkný rozhled a technické unikáty, vydejte se lodí do nedalekého Alpnachstadu, odkud můžete vyjet nejstrmější ozubenou lanovkou na světě na 2132 metrů vysokou horu Pilatus (pilatus.ch). Co navštívit Muzeum dopravy v Lucernu je nejnavštěvovanější atrakcí Švýcarska. Najdete zde více než tři tisíce exponátů, které ilustrují rozvoj silniční, železniční, lodní či letecké dopravy (verkehrshaus.ch). Muzeum je poučné, interaktivní a především zábavné.