Magistrát spoléhá při úklidu sněhu na pomoc Kladenských

Kladenský magistrát považuje letošní zimu za zkušební. Podle nového zákona musí zajistit úklid sněhu a náledí na všech chodnících.

Dosud se město v zimě staralo o chodníky především na sídlištích. Městský podnik služeb tam posílal pohotovostní jednotky, které při sněhovém přídělu chodníky v sídlišti uklidily. Nyní však městu přibyly stovky dalších chodníků. V městské pokladně na jejich údržbu nejsou peníze a chybějí i pracovní síly.

Radnice je pojištěná

Pokud nebude město v zimě úklid stíhat, hrozí mu například soudní spory kvůli nárůstu počtu úrazů na sněhu a náledí.
„Loni jsem si na zledovatělém chodníku lehce zranila ruku. Majitel domu mi nic nedal. Soudit jsem se nechtěla. Jsem zvědavá, jak se bude k takovým případům stavět město,“ říká Soňa Doušová z Rozdělova.
Kladenský magistrát musel v loňské zimě řešit čtyři stížnosti po pádech lidí na cestách, z toho vyplatil peníze jedné osobě.
„Radnice je proti těmto případům dostatečně pojištěná a pojištění navyšovat, na rozdíl od některých měst, nebude. Nevíme, jak budou firmy najaté na úklid sněhové nadílky zvládat,“ říká šéf odboru dopravy a služeb Tomáš Fujan. S takovým množstvím chodníků podle něj město nemá zkušenosti. „Je možné, že toho budou někteří zneužívat. Přesto nehodláme zvyšovat počet cedulí, které oznamují, že je v zimě cesta uzavřena, nebo že se neudržuje,“ podotýká Fujan.
Případný nárůst úrazů na neuklizených chodnících údajně nezaskočí ani kladenskou záchranku. „Statistiku výjezdů k úrazům na zledovatělém chodníku si neděláme. Ale i když by jich příští zimu bylo víc než obvykle, jsme na to připravení. Máme dostatek techniky i personálu,“ ujišťuje mluvčí středočeských záchranářů Tereza Janečková.

Smlouvy jen do ledna

Radní vyhlásili minulý týden výběrové řízení, které určí firmy na odklízení sněhu. Výběr má skončit do poloviny listopadu. Zhruba v té době s nimi budou podepsané smlouvy s platností do konce roku. Poté je radnice prodlouží, nebo uzavře nové s dalšími zájemci.
Firmám město proplatí jen prokazatelně uklizené plochy. Když sníh nebude, město ušetří. Šetřit chce i na materiálu. „Firmám nekoupíme hrabla ani jiné nářadí. Nedostanou od nás posypovou sůl,“ upřesňuje primátor Dan Jiránek.
Radnice každou zimu rozestaví po městě přes stovku volně přístupných nádob se solí. Z nich si mohou lidé brát, kolik potřebují. „Tolerujeme, když si do nich pro sůl chodí i majitelé rodinných domů,“ říká Fujan. „Radnice to asi toleruje, ale strážníci ne. Loni za mnou byli kvůli kyblíku soli. Někdo mě prý udal,“ podotýká majitel restaurace Petr Macháček.
Úklid budou kontrolovat úředníci magistrátu. „Spoléháme, že nám s úklidem majitelé domů či jejich obyvatelé pomohou. Ti, kteří byli zvyklí sníh před svými domy shrabat, snad nebudou čekat na úklidovou četu,“ dodává Jiránek.