Main Point Karlin získal certifikát LEED Platinum

Kancelářská budova Main Point Karlin získala jako první v ČR nejvyšší certifikát udělovaný americkou Radou pro ekologické budovy - LEED Platinum, oceňující ohleduplnost projektu vůči životnímu prostředí. Díky unikátnímu technologickému řešení zajišťuje komfortní ekologické pracovní zázemí zahrnující funkční fasádu s maximálním využitím denního světla, tiché a rovnoměrné rozprostření vzduchu indukčními jednotkami či chlazení objektu s využitím vltavské vody.

Mezi další významná ocenění stavby patří cena MIPIM Awards z Cannes za nejlepší kancelářskou budovu, ocenění evropské realitní soutěže International Property Awards či první místo v Best of Realty 2011 v kategorii Nová administrativní centra.

Investor stavby PSJ INVEST uvedl, že objekt disponuje též parkovacími plochami pro elektromobily, lampami s řízeným osvětlením k efektivnímu využití a kombinaci přirozeného a umělého světla, výtahy produkující energii či hospodárným nakládáním s pitnou vodou. Díky všem zavedeným ekologickým opatřením je budova Main Point Karlin ve srovnání se standardními administrativními objekty údajně schopna ušetřit až 38 % energie.

Architektonická kancelář DaM spol. s r.o. upozornila na prvotní omezení, která u projektu bylo nutné překonat. Do návrhu musel být zapracován specifický a striktně vytyčený trojúhelníkový půdorys pozemku, zprvu pokládaný spíše za handicap, dále riziko povodní i podoba existující okolní zástavby. Výsledkem je administrativní objekt se třemi hlavními vertikálními jádry a maximálním využitím všech ploch. Kromě kanceláří institucí Kooperativa pojišťovna, a.s. a Česká podnikatelská pojišťovna, a.s. ze skupiny Vienna Insurance Group ČR, současného majitele budovy, se v něm nalézá atrium s bohatým přísunem světla, kavárnou, galerií i zachovalou lávkou přes Rohanské nábřeží. Kromě atraktivní fasády se neopomenutelným prvkem stavby stal parter se šikmými nosnými sloupy, které funkčně i esteticky dominují vstupním prostorám.

Největší komplikace přineslo zdánlivě jednoduché řešení, zajištění provozu a zachování lávky přes Rohanské nábřeží. Původní lávka vyžadovala fixaci speciálními betonovými objímkami, aby v průběhu stavby „nevystřelila“ do vzduchu. Provoz po čtyřproudé komunikaci Rohanského nábřeží byl zajištěn provizorní alternativou. Komplikace přineslo i příliš tvrdé nebo zavodněné podloží. Stavbaři si museli poradit s realizací nosných, záměrně šikmých sloupů, logistikou materiálu i vlastním protipovodňovým systémem. Kvůli splnění požadavků certifikátu LEED byla například vyvinuta speciální ekologická stěrka do garáží.