Mají kliknout a pak vařit. Neví z čeho

Zmatky v kuchyních, to jsou zkušenosti školních jídelen, které v Ostravě už pár týdnů vaří nově. Potraviny nakupují přes internet.

Odborníci jídlo v ostravských školních jídelnách chválí, jejich vedoucí se ale bojí, že by se mohlo zhoršit. S novým systémem objednávání přes internet nejsou spokojení. „Doposud jsem objednávala suroviny přímo u dodavatelů. A ti mi je také vozili. Teď je musím objednat na internetu, aniž bych věděla, jak budou kvalitní,“ popisuje vedoucí školní jídelny ve Staré Bělé Milada Stašová.
Během prvních tří týdnů, co nový systém poznává, denně řeší zmatky s dodávkami. Už se jí stalo, že jí přivezli jiné maso, než si objednala, chleba a mléko jí nepřivezli vůbec. „Kdybych vrátila nekvalitní ryby, které mi přivezli minulé úterý, byly by k obědu jen suché brambory. Jindy mi nepřivezli včas zeleninu na salát, a tak jej strávníci k obědu prostě nedostali. Jednou mi toho přivezou míň, jindy zase víc. Denně posílám kuchařku, aby v místním obchodě dokoupila, co nám nepřivezli,“ popisuje Stašová.
Alice Mazurková z firmy eCentre, která nákup přes internet zprostředkovává, novinku hájí. „Začali jsme 1. října, takže se ještě vychytávají některé nesrovnalosti, ale město systém zavedlo, aby ušetřilo. Školy mohou díky systému například snížit ceny stravenek nebo školákům za stejnou cenu dopřát třeba ovoce navíc. Na systém najíždí čím dál víc škol, teď jich může být v Ostravě asi polovina,“ říká.
Projekt eCentre stál město čtyřicet milionů korun a využívají jej nejen jídelny. Přes internetový portál nakupují školy, nemocnice, dopravní podnik či domovy důchodců, vybírají si na něm kromě potravin také dodavatele energií, kancelářských či hygienických potřeb. „Dají se tím snížit náklady města,“ vysvětluje primátor Ostravy Petr Kajnar.
Jenže Martině Hořínkové, matce dvou školáků, jde o to, aby se její synové najedli spíš zdravě, než levně. „Zajímá mě, co moje děti jedí,“ říká.
Alice Mazurková z eCentre dodává, že dodavatele, s nimiž budou potíže, jednoduše vyřadí. „Na přelomu listopadu a prosince chceme nový systém vyhodnotit,“ říká Mazurková.