Máma mele maso, Hana maso nejí

V seriálu o subkulturách se Sedmička tentokrát vypravila za vegetariány.

Co bude dneska k obědu? Guláš, knedlo zelo vepřo, roštěnka či steak? Špatně! Dnes vaří vegetariáni tempeh, tofu, kamut a amasaké. K tomu hromadu zeleniny. Zkrátka talíř plný barev a jednoduchých chutí. Navíc bez chemických látek, barviv a konzervantů.
Na první pohled se lidé, kteří nejí živočišné bílkoviny, ničím od ostatních neliší. Pokud však nějaký zvědavec pronikne pod pokličku vegetariánů, zjistí, že je spojuje silná ideologie, blízký vztah k přírodě a hlavně pozitivní přístup k životu.
Maso odmítají jíst z více důvodů. K těm nejdůležitějším patří bezesporu láska ke zvířatům. „Vegetariánkou jsem se stala po návštěvě jedné živočišné farmy. Jak se tam zvířata mačkala v malém prostoru a nemohla se pořádně hýbat, mě zlomilo. Na výrobky z masa mě rázem přešla chuť,“ líčí cestu ke svému rozhodnutí sedmadvacetiletá Lenka Svobodová z Krupky, která pracuje v Ústí nad Labem jako operátorka.
Lidé maso nejí často kvůli zdravotnímu stavu či náboženskému vyznání.
Před sedmi lety zavedla náhoda k vegetariánství osmadvacetiletého Petra Přibáně z Ústí nad Labem. „Dostal jsem se do společnosti vegetariánů, v kterých jsem poznal dost hodnotné lidi. A nejen z hlediska stravování,“ vypravuje Přibáň, který si dokáže představit, že by opět maso jedl. „Pokud bych se měl vrátit k živočišné stravě, musel bych mít záruku, že pochází od důvěryhodných ekofarmářů,“ doplňuje vegetarián. Zajít si o polední pauze na jídlo je však pro ně trošku problém. I když se v poslední době v Ústí nad Labem situace zlepšila. Je tam hned několik míst, kde si mohou lidé dobře a „bezmase“ nakoupit. Restaurace rozšiřují nabídku bezmasých pokrmů. „Jsou i taková zařízení, kde si vegetarián nevybere. Smutná je i varianta, kdy bezmasá alternativa nenabízí nic jiného než smažená jídla,“ vypočítává Ústečanka Hana Netrhová. „Dnes je však nemálo restaurací, kde si vegetarián výborně pošmákne,“ dodává Netrhová, která pracuje jako knihovnice. Maso nejí zhruba od svých osmnácti let. K rozhodnutí ji přiměl sen. „Zdálo se mi, že jsem nebyla člověkem, ale krávou, která jede na jatka. Prožila jsem smrtelný strach, jaký v bdělém stavu dosud neznám. A ta vzpomínka už mi z hlavy nezmizela,“ dodává vegetariánka.
Stejně jako členové jiných subkultur se i vegetariáni scházejí na svých akcích a hlásají ideologii své skupiny. K té nejvýznačnější patří Mezinárodní den vegetariánství, který připadá na 1. října. K oblíbeným místům patří čajovny, vegetariánské restaurace, různé přednášky či události pod širým nebem. A další důležitou akcí, která je u nás ještě v plenkách, je Veggie Pride. Její poslání je veřejně poukázat na solidaritu s oběťmi zneužívání a zabíjení zvířat. Kromě toho, že svým rozhodnutím vypustili maso, se vegetariáni a vegani snaží žít zdravě po všech stránkách. Nezapálí si cigaretu, sportují a pečlivě plánují stavbu svého jídelníčku.
Tvrdí, že vegetariánské pokrmy jim přináší dostatek síly a cítí se svěže. Zažívací problémy prý neznají. „Poté, co jsem se více začala zajímat o to, co jím, se cítím mnohem lépe. Mám více energie a se vším se dokážu lépe vyrovnat,“ uzavírá Lenka Svobodová.

Vegetariáni a vegani ve městě

Oblíbené podniky:

Ústí nad Labem: Obchod Duhová babička, restaurace Maha4all Teplice: biorestaurace Zahrada

Akce:
1. 10. - Světový den vegetariánství, 2. 10 - Světový den hospodářských zvířat
16. 10 – Světový den výživy
1. 11. – Světový den veganství

Vegetarián x vegan

Vegetarián – odmítá veškeré potraviny, kvůli kterým muselo zemřít zvíře
Vegan – odmítá veškeré živočišné produkty jako jsou vejce, mléko i med