Máme materiál, který hojí poškozené zuby, tvrdí vědci

Zubní lékaři

Zubní lékaři

Britští vědci vyvinuli nový typ zubní výplně, který spouští dorůstání zuboviny. Lékaři věří, že by tak mohlo ubýt případů zanícených zubů po odvrtání hlubokého kazu.

Novinka je primárně určena pro okamžiky, kdy lékař ošetřuje hluboký kaz v těsné blízkosti zubní dřeně (pulpy). Zubaři místo ošetření v současnosti překrývají hydroxidem vápenatým či materiálem zvaným MTA, na kterých následně staví klasickou plombu. Tyto zákroky často končí podrážděním a bolestí zubu, v 10 až 15 procentech případů dokonce nutností zub opět vyvrtat, zubní dřeň vyjmout a vyčistit kořenové kanálky.

Kmenové buňky v akci

Materiál, který vyvinuli vědci z University of Nottingham a Wyssova Institutu při Harvardově Univerzitě, funguje tak, že stimuluje zubní dřeň a v ní obsažené kmenové buňky. Ty se v reakci začnou množit a specializovat, v tomto případě na tvorbu zuboviny v místě kontaktu s ním, čímž dojde k opětovnému a hlavně přirozenému utěsnění zubní dřeně.

„Náš syntetický biomateriál je možné použít k tvorbě klasické plomby stejně, jako doposud používané materiály, jen s tím rozdílem, že se může přímo dotýkat zubní dřeně,“ tvrdí výzkumníci na webu univerzity. Za svoji práci již obdrželi ocenění v soutěži UK Royal Society of Chemistry’s Emerging Technologies, kde jim porota přiřkla druhé místo.

Odborná veřejnost nyní čeká, až vědci zveřejní bližší detaily o svém materiálu. Jejich dílo totiž krom hodnocení porotou ve zmíněné soutěži zatím neprošlo standardním akademickým hodnocením (peer review).