Máme už vakcínu proti viru zika? Začaly první klinické testy

umělecké zpracování odhalené struktury viru zika

umělecké zpracování odhalené struktury viru zika Zdroj: Dr Guntur Fibriansah / Duke-NUS Medical School

Lidský odboj proti nákaze virem zika začíná dostávat na reálných obrysech. Americký úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) v pondělí schválil zahájení prvních klinických testů experimentální vakcíny GLS-5700 proti viru. První dobrovolníci by měli být naočkováni v příštích týdnech. Jde o významné zrychlení výzkumu oproti původním odhadům WHO.

Schválení zahájení klinických testů představuje velký pokrok v hledání efektivní látky, která by lidstvo před virem ochránila. Ještě v únoru letošního roku přitom Světová zdravotnická organizace (WHO) odhadovala, že zahájení klinických testů prvních potenciálních vakcín neproběhne dříve než za 18 měsíců.

Předpokládaná vakcína prý dokáže dostatečně stimulovat imunitní systém člověka, obsahuje přitom uměle vytvořené fragmenty virální DNA. Testována byla zatím jen na zvířatech, kde vykázala slibné výsledky. Pokud se prokáže funkčnost látky, bude to znamenat velkou úlevu celkem osmapadesáti zemím světa, v nichž se zika prostřednictvím komárů šíří. Zahájení první fáze klinických testů však samozřejmě neznamená, že potenciální látka bude řádně fungovat.

GLS-5700 není jediným želízkem v ohni, kterým lidstvo disponuje. Indická firma Bharat Biotech tvrdí, že momentálně testuje na zvířatech vlastní preparát, francouzská Sanofi předpokládá, že svoji vakcínu začne testovat ještě letos. Do všeho by také mohli promluvit i čeští vědci, kteří nedávno odhalili několik sloučenin, u nichž zaznamenali významný účinek proti viru zika.

Látku GLS-5700 FDA představili výzkumníci z americké společnosti Inovio Pharmaceuticals, kteří na vývoji pracovali s kolegy z jihokorejské firmy GeneOne Life Science. „V první fázi testů látku podáme čtyřiceti dobrovolníkům a dokončíme ji ještě v průběhu letošního roku,“ vysvětlil šéf Inovio Pharmaceuticals J. Joseph Kim.