Maminky chtějí mezi lidi i s dětmi. Pomohou kavárny?

Olomoucké maminky chtějí s dětmi do ulic.Pomáhají jim kavárny a dětská centra. Stále jich je ale málo.

Přestože je olomoucká kavárna Opera dopoledne na první pohled klidná, v místnosti s dětským koutkem opodál to šumí hlasy a výkřiky. V poslední době se tu scházejí maminky, které s sebou mohou bez problémů vzít do kavárny i své děti. Podobných míst je ale zatím v Olomouci málo.

„Zatím je to ve městě jediné místo, kam můžeme takhle zajít. Děti se vyřádí a my si popovídáme. Chodím sem tak dvakrát do měsíce,“ říká například Kateřina Fišarová. U stolu sedí s kamarádkou Petrou Švédovou. Jejich děti si zatím hrály, aniž by je matky ztratily z dohledu. Obě takovou možnost oceňují. Dokonce sem mohou vzít dětem i pití nebo zaparkovat kočárek na nádvoří.

Provozní kavárny Otakar Nesvadba tvrdí, že záměr zřídit v kavárně speciální nekuřácký prostor s třiceti místy, hernou a stolkem pro přebalení si vyžádala doba. „Nejvíce maminek s dětmi se tady schází v úterý a ve čtvrtek, když mají po plavání, nebo taky když je venku škaredé počasí,“ říká Nesvadba.
Mladé ženy na mateřské dovolené takovou pomoc vítají. „Přispívá to k psychické pohodě ženy, která se díky tomu dostane ven mezi lidi a ostatní maminky, se kterými si může popovídat. Kéž by takových kaváren bylo více,“ myslí si olomoucká psycholožka Zuzana Zbudilová.

Matky s dětmi se mohou v Olomouci vypravit i do nové malé kavárničky v Opletalově ulici. Má ale jen pár stolků. Větší vyžití než kavárny tak zatím nabízejí ve městě dětská centra. Maminky si tu mohou dát horký nápoj a děti se mezitím vydovádí. Na místě se jim věnuje i speciálně školený personál.

„Pokud k nám přijde dítě s maminkou, zaplatí za hodinu devětatřicet korun. Když jde o hlídání a rodiče si chtějí odskočit, stojí hodina devětapadesát korun. Jde o aktivní hlídání, kdy dětem čteme pohádky nebo si s nimi kreslíme,“ vysvětlila Simona Žáková z centra Kvítko v Sokolské ulici.

Velká místnost centra je rozdělena na hernu a kavárnu, takže si odpočinou děti i rodiče. „Dopoledne sem chodí hodně malé děti. Na stolečky už musíme brát dokonce rezervace,“ dodala Žáková. Zájem potvrzují i maminky. „Vyhovuje mi ten velký prostor. Máme tady sedánky jednou, dvakrát týdně. Dáme si kafe, postěžujeme si na manžele a děti si pohrají,“ pochvaluje si například Martina Horáková.

Obdobně funguje i centrum Jungle v Neředíně. Je ale více zaměřeno na společný pobyt dětí a rodičů. Odložit si sem dítě na hlídání tak nelze. „Děti si to tady ale užijí. Máme kurzy rytmiky nebo angličtiny, i klauna nebo speciální narozeninovou místnost,“ vyjmenovala Pavla Kneiblová z centra. Nejčastěji sem chodí lidé z blízkého okolí. Denně si sem přijde pohrát kolem padesáti dětí.

I v dětských centrech ale návštěvnost ovlivňuje počasí. „Využívala jsem ho hlavně v zimě, kdy se dítě nedá přebalit na ulici,“ říká Eva Kultanová. Stejně jako jiné maminky, i ona od jara volí raději pobyt v parku a na venkovních hřištích. Obě nová centra Jungle i Kvítko proto nyní chystají i venkovní prostory.