Marek Špalek: sázka na víno s příběhem

Postaru. Marek Špalek dělá vína tak, jak se vyráběla
před 150 lety, bez použití jakékoliv moderní technologie

Postaru. Marek Špalek dělá vína tak, jak se vyráběla před 150 lety, bez použití jakékoliv moderní technologie Zdroj: Libor Budinsky

Jak asi chutnala vína našich předků? Nad touto otázkou přemýšlel zkušený moravský vinař Marek Špalek, až se rozhodl, že na ni jednoduše odpoví. A připravil víno přesně tak, jak se dělalo na konci 19. století. Špalkovo rodinné vinařství jako jedno z prvních vsadilo na rodinný přístup a krátce po revoluci vstoupilo na trh s malými šaržemi osobitých a kvalitních vín, která si rychle získala své příznivce.

Vinařství nabízí nejen příjemná minerální odrůdová vína, ale také zajímavé cuvée. Především červený Grillus (Zweigeltrebe, Svatovavřinecké a Cabernet Sauvignon) patří k velmi zajímavým vínům. A přestože příští rok tomu bude již dvacet let, kdy František Špalek se svými syny Markem a Petrem vstoupili na český vinařský trh, Špalkovo vinařství neustrnulo. Právě naopak. Před třemi lety přišli zmínění tři vinaři z Nového Šaldorfu s mimořádně kreativním nápadem. Rozhodli se totiž udělat víno tak, jak se dělalo před sto padesáti lety. Bez použití jakékoliv moderní technologie. A tak vznikl projekt Starého Vinařství s vínem Edelspitz 1884.

Bez moderních pomůcek

„V projektu Edelspitz jsme chtěli navázat na několik set let starou tradici pěstování révy a výroby vína v našem regionu a současně vzdát hold našim předkům. Při výrobě vína se tudíž nepoužívala elektrická energie či plastové materiály, pouze dřevo, sklo a kov. Dobře vyzrálé hrozny se ručně sbíraly do dřevěných bedýnek a pak se šlapaly bosýma nohama. Rmut se navíc lisoval na historickém lisu z roku 1784,“ vysvětluje výrobu vína Edelspitz Marek Špalek.

Návrat k tradici podtrhlo samotné prostředí Špalkova vinařství. Vinné sklepy, ve kterých hrozny zpracovávají, se nacházejí ve sklepní části Nového Šaldorfu, jíž se říká Modré sklepy. Jejich povrch je zčásti pokryt sklepní plísní, která čistí ovzduší sklepů a udržuje stejnoměrnou vlhkost. Také Špalkovy vinice mají tradiční podobu.Nízké keře, redukce hroznů a pečlivá starost o vinici napomáhají dobrému vyzrávání bobulí, jež mají díky specifickému podloží výrazný minerální charakter.

Víno za 600 dní

Víno Edelspitz 1884 je směs tří odrůd (Burgundské šedé, Burgundské bílé a Ryzlink rýnský), hrozny pocházejí z vyhlášené vinice Kraví hora v Sedlešovicích na Znojemsku. Právě slovo Edelspitz představuje původní německý název této obce a ve volném překladu znamená něco jako „ušlechtilý vrcholek“. Víno se vyrábí rovných šest set dní, neprochází žádnou filtrací a nepřidávají se do něj žádné kvasinky, čiřidla či jiné chemické látky. Ani teplota moštu při kvašení se nijak neřídí. Jedinou cizí látkou je tak spalovaná plátková síra, kterou používali již staří Římané jako vynikající ochranu proti zvětrávání vína. Víno zraje výhradně v dřevěných dubových sudech v hlubokých pískovcových sklepích ze 14. století při stálé teplotě jedenácti stupňů.

Ideální klima.
Povrch sklepů
je zčásti pokryt
plísní, jež čistí
ovzduší a udržuje
stejnou vlhkostIdeální klima. Povrch sklepů je zčásti pokryt plísní, jež čistí ovzduší a udržuje stejnou vlhkost | Libor Budinsky

Lahev pro papeže

A jaký je výsledek? Znamenitý. Víno Edelspitz 1884, prodávané v nádherných lahvích s obsahem jeden a půl litru, má netradiční, ale přitom velmi zajímavou vůni a bohatou, minerální chuť. Barva je výrazná, mohutná, zlatavá až starorůžová. Unikátní víno se stalo hitem mezi znalci a milovníky výjimečných vín, první dvě láhve dokonce získal při návštěvě jižní Moravy papež Benedikt XVI. a prezident republiky Václav Klaus. Vinařství má ještě pár desítek těchto výjimečných lahví – neboť přece jen cena pět tisíc korun není nejnižší. Přesto jde o mimořádné víno, jehož pití nabízí skutečně ojedinělý zážitek. Je nádherně plné s dlouhou a příjemnou dochutí, hodí se jak ke gastronomii, tak k samotnému večernímu pití s přáteli. Pokud rádi utrácíte za gurmánské požitky, sázka na Edelspitz vás rozhodně nezklame.

Malý, levnější bratr

I samotní vinaři z Nového Šaldorfu si však dobře uvědomují, že cena pět tisíc korun za lahev je na české podmínky skutečně vysoká, proto se v dalším roce rozhodli pro vytvoření malé řady Edelspitzu, který je levnějším „bratrem“ unikátního vína Edelspitz 1884. Takzvaný Petit Edelspitz se vyrábí každoročně jako odrůdové víno. Nový produkt se prodává jen po bedýnkách (s pěti lahvemi stojí 2500 korun). Víno se vyrábí podobným stylem jako Edelspitz 1884. Není to však cuvée a zraje ve sklepě poloviční dobu. Přesto i v tomto případě vznikla velmi zajímavá vína, jež se běžné nabídce vymykají svým pojetím a příběhem.

Autor je publicista