Marilyn – život jako styl

Z výstavy Marilyn

Z výstavy Marilyn Zdroj: Archiv vystavy

Světová putovní výstava Marilyn si po úspěchu ve Florencii našla cestu i do Prahy. Unikátní sbírka 30 párů bot a téměř 50 modelů z hereččina šatníku, osobních předmětů a dobových materiálů dá návštěvníkům Jízdárny Pražského hradu až do 20. září nahlédnout do krátkého života této módní a sexy ikony 20. století. Skvělá aranž výstavy nenásilně vyváří atmosféru, která každého vtáhne zpět do doby, kdy blond diva nevědomky ovlivňovala vývoj v umění, módě a v trendech.

Většinu předmětů zapůjčilo muzeum Salvatore Ferragama, jež vzniklo na počest svého zakladatele. Ne náhodou právě výrobce nejluxusnějších bot vlastní tak velkou sbírku; Marilyn milovala Ferragamovy boty. Důkazem její vášně pro značku je až fanatická kolekce lodiček nebo i vystavené originály účtů za nákup – jedny boty si kdysi odnesla za směšných 20 dolarů, avšak muzeum tyto lodičky po letech koupilo v aukci za tisícinásobnou cenu. Výstavu, kterou pořádá Správa Pražského hradu, organizuje kurátor Jan Třeštík, který deníku E15 poskytl názor na exhibici z pohledu znalce moderního výtvarného umění.

Z výstavy MarilynZ výstavy Marilyn | Archiv vystavy

E15: Výstava Marilyn sponzorovaná módní firmou se zabývá popovou divou, takže to je trošku komerce. Proč vás tahle nabídka vlastně zaujala?

Mně osobně to spojení pop ikony a jisté komerčnosti při zachování dobrého konceptu výstavy a vysoké úrovně jednotlivých uměleckých děl přijde naopak inspirující. Výstava mě zaujala právě tím, že překonala můj předsudek, který bych podobně jako mnozí měl, pokud bych neměl možnost ji zhlédnout. Oceňuji rafinovanost kuratory, která dokázala posunout vnímání klasické sex a pop ikony, jakou Marilyn Monroe byla, do dalších souvislostí, především výtvarněestetických, a to také tím, že ve výstavě je zastoupena celá řada významných výtvarných děl od umělců jako Leonardo da Vinci, Canova, Yves Klein, Warhol a další.

E15: Proč je na výstavě spolu s Marilyn i Warholova Mona Lisa? Co tyto dvě ikony spojuje?

Marilyn je zjednodušeně řečeno Mona Lisa 20. století. Obě se staly neutuchajícím fenoménem a především velkým zdrojem umělecké inspirace pro výtvarný svět. Andy Warhol je nejlepším příkladem typu umělce, který tyto prvky použil ve své tvorbě, aby se později staly základem zcela nového výtvarného směru – pop-artu. Jeho ztvárnění portrétu Marilyn jako ikonického díla pop-artu z roku 1967 a jeho pozdější práce Dvojitá zlatá Mona Lisa tudíž vedle sebe musely logicky být.

Z výstavy MarilynZ výstavy Marilyn | Archiv vystavy

E15: Marilyn je vlastně nejznámější žena 20. století. Co podle vás znamenala pro moderní umění?

Obrovský zdroj inspirace pro všemožné umělce a fotografy, viz zmiňovaný Warhol, který ji osobně adoroval, a zároveň zamyšlení nad tím, jak se v moderních dějinách tvoří nový typ ikony. Geniálně na to navázal nově se formující výtvarný směr pop-art.

E15: Výstava je úspěšná. Uvažuje se o jejím prodloužení?

Ano, uvažujeme a vedeme již nyní dialog se zapůjčiteli. Bohužel pro tuto chvíli to vypadá nepříznivě.

E15: Co jsou asi ta největší lákadla výstavy?

Pro někoho slavné bílé šaty ze scény filmu Slaměný vdovec, pro jiného její boty, které pro ni šil ručně Salvatore Ferragamo, její deníky a tak dále. Pro mě však jednoznačně, jak jsem již zmínil v úvodu, solitéry od Leonarda da Vinci, Canovy, Furiniho, Yves Kleina a Warhola.

Z výstavy MarilynZ výstavy Marilyn | Archiv vystavy