Martin Hauk, mažoretky Dixi a Hy brids crew. Karviňané s talentem

Umělci z Karvinska jsou nadaní a odvážní. Prosazují se i v talentových soutěžích. Třeba v té, která pod názvem Talentmania běží v televizi Nova.

Týden co týden usedají k televizním obrazovkám rodiče, přátelé a fanoušci. Sledují a posílají hlasy svým favoritům. Třeba havířovským mažoretkám Dixi, taneční chlapecké dvojici Hybrids crew, která tančí electric buggy. Anebo Martinu Haukovi, jenž se svým letadlem předvádí neuvěřitelné akrobatické kousky. Všechna tři vystoupení nespojuje jen talent jejich aktérů, ale i píle, odhodlání a láska ke koníčku. A taky bydliště. Všichni pocházejí z Karvinska. A chtějí vyhrát soutěž televize Nova Talentmania. Jako třeba Martin Hauk z Karviné.

Letadlo versus balada

Když Hauk přišel na pódium s letadlem na dálkové ovládání v ruce, štáb Talentmanie i porotci byli v šoku a se zvědavostí čekali, čím je tak může překvapit. Vtom se ozvaly tóny řecké písně a nesmělý muž předvedl dokonalou akrobacii s letadlem, které si sám postavil. Obecenstvo aplaudovalo. „Do Talentmanie jsem šel proto, abych se posunul zase o krok dál,“ říká mistr České republiky 2010 v halové akrobacii. Až na dlouhé čekání na konkurzu zvládal vystoupení dobře. „Je u mě neobvyklé, že se těším. Protože když na mě namíří kamera, tak znervózním. Ale ten pocit, když mi lidé tleskali, byl nádherný. Úplně něco jiného než na modelářských soutěžích,“ povídá Hauk. Člověk, který zvládne navigovat letadlo podle tonů hudby, musí mít podle Hauka hudební cítění. Musí umět letadlo udržet ve vzduchu na místě, dokázat s ním létat svisle po zdech. „Trénuji i doma. Lítám s letadlem po bytě, mezi dveřmi. Musím zvládnout citlivé pohyby. Chce to prostě zručnost,“ vysvětluje Hauk. Někteří lidé trénují aeromuzikál i rok. Haukovi na to musely stačit dva týdny. „Číslo na semifinále Talentmanie jsem měl hotové asi za týden. Ale ne celé, protože kromě trénování chodím do práce. I když jsem si teď kvůli soutěži vybral hodně dovolené. Naštěstí mě má žena i děti podporují,“ usmívá se Hauk. Za sebou má dvě kola semifinále. V sobotu postoupil jako první z Karviňanů do finále. „Už chystám nové číslo. Připravuji nové letadlo se speciálním motorem a vrtulí, které bude umět couvat. Druhý postup je pro mě super úspěch. V televizi bych chtěl hlavně pobavit diváky a udělat dobrou show. Uvidíme, jestli se mi to podaří,“ doufá Hauk.

Jako roboti

Chodí jako roboti, zpomalí chůzi na vteřiny či se posouvají za sklem. Tahle jejich technika patří k pouličním tancům a říká se jí elektrik buggy. Divákům ji předvedli dva mladí tanečníci z Karviné a Orlové. „Důležité je, aby prvky tance diváka co nejvíce překvapily a aby všechny pohyby vypadaly co nejvíce neskutečně až nelidsky,“ vysvětluje jednadvacetiletý Orlovák Patrik Ulman. Se svým tanečním partnerem šestnáctiletým Zdeňkem Kremláčkem tancuje už druhým rokem. A že si kluci jako taneční dvojice sedli, potvrzuje i úspěch u diváků a poroty. V Talentmanii se dostali do semifinále, které je čeká ke konci října v Bratislavě. „Už nějakou dobu jsme sledovali na internetu podobné soutěže v zahraničí. Nejvíce nás tehdy okouzlila soutěž v Dánsku. Tu právě vyhráli dva kluci, co tančili elektrik buggy,“ říká Ulman. Klukům bylo líto, že něco takového se nepořádá i v Česku. „Když jsme se dozvěděli o Talentmanii, ani chvilku jsme neváhali a přihlásili jsme se na konkurz v Ostravě. Po minutovém představení nás vzali,“ vypráví Kremláček. Jejich semifinálový souboj na zámku v Miloticích se šesti dalšími tanečníky ve stejném stylu byl napínavý. „Do poslední chvíle jsme nevěděli, jestli nás vyberou. Ale podařilo se a už teď tvrdě trénujeme další číslo na přímý přenos z Bratislavy,“ říká Kremláček. Na Talentmanii byla podle tanečníků skvělá nálada. „Když jsme čekali, potkali jsme hodně skvělých lidí. V rohu hráli muzikanti, za nimi se protahovali tanečníci. Kulil jsem oči na to, co někteří lidé opravdu dokážou,“ směje se Ulman. Nepřátelští nebyli ani porotci Talentmanie. „Zdeněk Troška je takový lidský a hodný člověk. Aleně Šeredové jsme se líbili a ona se zase líbila nám. Největší obavy jsme měli z Paľa Habery, protože on opravdu působí přísně. Ale je vidět, že i tanci rozumí. Pozná, když tanečník nejde do rytmu, umí to správně ohodnotit,“ říká Ulman. Na vystoupení v Bratislavě, kde oba tanečníci vystoupí 23. října, se téměř denně připravují. „Nové číslo už máme. Hodně nám dala zabrat muzika, kterou jsme museli perfektně poskládat. Ještě vyřešíme kostýmy a jsme připraveni,“ shodují se oba mladíci.

Umění s hůlkou

Mažoretky Dixi zná v Havířově skoro každý. Není se co divit, vždyť za sebou mají už třicet let existence. A hlavně spoustu fanoušků především mezi horníky. Fungují totiž pod Dolem Darkov. „Je to skvělý úspěch. Všichni horníci, nejen z Dolu Darkov, mažoretkám u televize drží palce a fandí, ať semifinále není jejich konečnou stanicí,“ přeje za horníky mluvčí OKD Vladislav Sobol. Hezká děvčata v krátkých sukních a vysokých kozačkách okouzlila i porotu Talentmanie. V konkurzu postoupily kadetky ve věku osm až jedenáct let a jedenácti až čtrnáctileté juniorky. „Děvčata vystoupila s choreografií Desperado a Egypt. V Talentmanii měla velkou konkurenci. S námi tam vystoupilo asi dalších třicet skupin z Česka i Slovenska,“ říká hlavní vedoucí a choreografka Dixi Kateřina Jonešová.
Do semifinále však poustoupily už jen juniorky. „Bylo to pro nás trochu nepříjemné. Porota nám totiž řekla, že se jí líbí obě naše skupiny a my sami se musíme rozhodnout, která postoupí dále. Rozhodli jsme se tedy pro juniorky, protože ty mají více zkušeností a více nacvičených čísel,“ vysvětlila trenérka Aneta Kaletová. Děvčatům se nejvíce na soutěži líbilo pozorovat přípravy velkolepé show ze zákulisí. „Poznali jsme známé osobnosti i další spolusoutěžící. Je skvělé, že můžeme tolika lidem ukázat, co všechno umíme. Už to je velký úspěch,“ řekla mažoretka Kateřina Hrubá.

Zúčastnili byste se nějaké talentové soutěže?