Máš padáka, slyšely desítky lidí

V TPCA bude od října pracovat méně lidí. Kmenových zaměstnanců se propouštění netýká. Zatím.

Nepotřebujeme tě, hledej si práci jinde. Tuhle větu slyšely v minulých dnech od manažerů automobilky TPCA desítky lidí. Jde o pracovníky, které pro největšího zaměstnavatele v Kolíně najaly personální agentury. Jsou mezi nimi Češi i cizinci.
„Reagujeme tím na snížení počtu objednávek mateřských společností v posledním čtvrtletí letošního roku,“ uvedl mluvčí společného podniku automobilek Toyota, Peugeot a Citroen Radek Kňava.
Agenturních pracovníků působí v automobilce zhruba tři sta padesát. „Pro firmu jsou dražší než naši kmenoví zaměstnanci. Snižováním či zvyšováním jejich počtu můžeme pružně reagovat na požadavky výroby,“ uvedl mluvčí Kňava.
Kmenových zaměstnanců se personální řez netýká. Zatím. Chrání je dohoda, kterou si do kolektivní smlouvy prosadili odboráři. Firma se do jara 2011 zavázala, že se pro nadbytečnost nezbaví nikoho, kdo má smlouvu na dobu neurčitou. Jestli v továrně dojde do konce roku k dalšímu propouštění, není nyní jasné. „Myslím, že do jara bude klid. Ale co nastane pak, nikdo z nás netuší. Jsem z toho nervózní a podle toho, co slyším kolem sebe, nejsem sám. Atmosféra je trochu dusná,“ řekl jeden z kmenových zaměstnanců Tomáš Málek z Kolína.
Šéfka odborů v TPCA Ludmila Kodlová týdeníku Sedmička řekla, že do nové kolektivní smlouvy, o níž začne na přelomu roku s vedením firmy jednat, hodlá bod s garancí o „nepropouštění pro nadbytečnost“ znovu prosadit.
Automobilka momentálně nepotřebuje desítky agenturních pracovníků, na systému směn výroby se však podle mluvčího továrny Radka Kňavy nic nezmění. Termín načasování propouštění v automobilce, která nedaleko Kolína zaměstnává zhruba tři a půl tisíce lidí, je poněkud paradoxní: TPCA snižuje počet pracovníků zrovna v době, kdy ekonomická krize zvolna pomíjí a trh s novými auty ožívá.
„Přitom krize nám ze začátku spíš pomohla, na odbyt šla hlavně malá auta, která právě my vyrábíme,“ uvedla odborářka Kodlová.
Fluktuace, tedy častější změny v personálním složení zaměstnanců továrny, se v poslední době zmenšila. „Lidé si víc váží toho, že mají zaměstnání a zůstávají,“ uvedla odborářka.