Maska v autolékárně být neměla

autolékárnička

autolékárnička

Z povinné výbavy autolékárniček mizí ode dneška resuscitační maska i leták o poskytování první pomoci. Nová výbava autolékárniček platí teprve od Nového roku, ale experti z Českého červeného kříže a České resuscitační rady (ČRR) přesvědčili úředníky z ministerstev zdravotnictví (MZ) a dopravy (MD), aby obsah opět změnili. Expertům vadila hlavně problematická resuscitační maska. Ve výbavě se přitom vůbec neměla objevit, zjistil deník E15.

Když rezort dopravy navrhl před dvěma lety náhradu resuscitační roušky složitější maskou, MZ se ohradilo a nakonec jako kompromis navrhovalo: „Žádáme, aby byl respektován návrh MZ a ponechána volba mezi resuscitační rouškou a maskou.“ Rezort dopravy však tvrdil, že musí být uvedena jen jedna možnost, a to resuscitační maska na základě „vyjádření představitele jihočeské záchranné služby a představitele zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy“.

MZ nakonec rezignovalo a změnu schválilo „za předpokladu, že odborná veřejnost bude navrhovanou úpravu vyhlášky ve smyslu nahrazení požadavku na roušku požadavkem pouze a jen na dýchací masku považovat za vyhovující“. Odborná veřejnost však masku v povinné výbavě za vyhovující nepovažuje. Nelze zjistit, kdo byli oni „představitelé“, ale ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý se proti laicky těžko použitelnému prvku ve výbavě několikrát vyslovil. Stejně tak šéf pražské záchranky Zdeněk Schwarz deníku E15 řekl, že za pražskou záchranku nic nekomentoval.

Přestože MZ celou dobu resuscitační masce oponovalo, MD nakonec prosadilo svou s odkazem na dobrozdání záchranářů z Prahy a Českých Budějovic. Mohl se tak rozjet lukrativní byznys s výrobou masek do povinné výbavy. ČRR upozorňovala například na výrobce Linco, který sídlí právě v Českých Budějovicích.

K první pomoci je třeba dobrá vůle a dvě ruce, říká expert

„Češi mají nejlépe vybavené autolékárny v Evropě, ale nevědí, co jak použít,“ konstatuje Marek Uhlíř z České resuscitační rady.

* E15: Proč jste vůbec navrhli resuscitační masku vyřadit?

Odborná společnost urgentní medicíny a medicíny katastrof ČLS JEP zařazení masky výslovně nedoporučila už při přípravě vyhlášky. Je prokázáno, že u laických zachránců je lepší, když se soustředí na kvalitně prováděnou a nepřerušovanou masáž a s dýcháním se nezdržují – kdo neumí techniku umělého dýchání, během kritických patnácti minut mezi zástavou oběhu a příjezdem záchranky se to nenaučí. I člověk, který byl na kurzu první pomoci s praktickým nácvikem, bude mít s použitím masky problém: je to pomůcka, jež vyžaduje grif, cvik, praxi. Zatímco světovým trendem je snažit se vše zjednodušit, aby se lidé první pomoci nebáli, u nás se z ní pořád dělá věda. Výsledkem je i to, že máme nejlépe vybavené lékárničky v Evropě, aniž by většina tušila, co v té krabici vlastně je a jak se to používá.

* E15: Co se s tím dá dělat?

Každý, kdo zastaví u nehody a zavolá číslo 155, je veden první pomocí krok za krokem podle standardního protokolu, který má jiné priority než fačování či hraní si se sestavováním resuscitační masky. Je veden moderním přístupem, který říká, že k první pomoci není třeba nic než dobrá vůle a dvě ruce.