Maturity přerušilo hledání bomby

Anonym nahlásil bombu ve škole přímo v den maturitní zkoušky. Policie po něm zatím neúspěšně pátrá.

250 hostů hotelu Junior a studentů i učitelů střední odborné školy v Bzenci na Hodonínsku museli evakuovat policisté. Neznámý muž tam ve středu 27. května nahlásil bombu. Je to už sedmý podobný případ na Břeclavsku a Hodonínsku za poslední rok.

„V půl osmé ráno zavolal neznámý muž na linku 158, že je ve škole nebo v hotelu Junior uložená bomba,“ uvedla hodonínská policejní mluvčí Radka Polášková. V tu dobu už se ve škole pomalu scházeli studenti, kteří se připravovali na svůj velký den. Dopoledne totiž měli maturovat.

Všichni ven

„Operační důstojník na místo okamžitě poslal pořádkovou hlídku z Bzence. Policisté zajistili školu i hotel a všechny studenty, učitele i návštěvníky hotelu evakuovali. Byla to velká akce, dohromady šlo o 250 lidí,“ řekla Polášková.

Do Bzence přijel také policejní psovod z Brna. Ten budovy kousek po kousku prohledal, vycvičený pes ale bombu nenašel. Učitelé a studenti se přesto museli stěhovat do náhradních prostor. „Museli jsme vyčlenit tělocvičnu i další místa, aby maturanti mohli zkoušku složit bez většího omezení. I přesto byli všichni vystresovaní. Maturovat za takových okolností je dost náročné,“ uvedl ředitel střední školy Emil Ševčík.

Studenti nižších ročníků i učitelé, kteří nemuseli být u maturit, museli na tři hodiny opustit školu. „Anonym nám tím způsobil škodu na platech učitelů za dvacet tisíc korun,“ poznamenal Ševčík. Peníze na pachateli zatím nevymůže. Policie po anonymovi totiž stále pátrá. „Je možné, že to byl někdo ze studentů, který se bál jít k maturitě. S určitostí to ale zatím nevíme,“ podotkla policejní mluvčí Polášková.

Stejně jako loni

Podobný případ už museli Bzenečtí řešit před rokem. Tehdy bombu ve škole ohlásil přítel jedné ze studentek, který ji chtěl ušetřit písemky. Mladík musel nahradit veškeré škody, které škole i hotelu způsobil.

„Provoz hotelu tehdy zůstal na dvě hodiny stát, když kuchaři zrovna vařili. Stejně jako tentokrát,“ zavzpomínal Ševčík. Na ohlášení bomby ve škole si prý už skoro zvykl. „Za ty roky, co tu působím, už jsme ji měli asi pětkrát,“ uvedl ředitel.