„Merkur? To je dírkovaný zázrak”

Jiří Mládek, nadšený stavitel z Merkuru, postavil už přes pět tun modelů.

Výstava v mnichovohradišťském muzeu na zámku vybočuje ze všech, které kdy Jiří Mládek pořádal. Je to výstava samých unikátů. „Není to dočista autorská výstava, na expozici se podílelo několik stavitelů, dalších příznivců Merkuru,“ řekl Mládek. Například Eiffelovu věž vyrobil Jiří Čekan. Model boněnovského kostela dělal Radek Račák. „Je to neskutečně pečlivý člověk. Smekl jsem před ním, když jsem model kostela viděl. Je to poklad celé výstavy,“ řekl Mládek. Expozice potrvá do 3. října.

Kdo další se podílel?
Další krásné modely vystavuje Ervín Landa z Kladna. Staví pro děti různá „hejbátka“, připomínají mi atrakce z pouti. Jedno se jmenuje Polepšovna čertů, druhé Továrna na čokoládu. Další tvůrce postavil reklamní „udělátko“ se světelnými diodami. Když se spustí vrtule, tak na jejích lopatkách svítí nápis Merkur.

Model Eifelovy věže je dost vysoký, jak se takové modely přepravují?
Věž putovala z Plzně a přivezli ji na přívěsném vozíku. Kolo je také veliké a to jsem přivezl v rozebraném stavu v autě a až v Hradišti zase složil. Když doma stavím modely, tak si uvědomuji, že jsem limitovaný velikostí dveří.

Chystáte knížku. V jaké fázi je její příprava?
Materiál na knížku je hotový, ale nejsou peníze na její vydání. Je potřeba asi dvě stě tisíc a já jsem invalidní důchodce. I mí příznivci, kteří mi slíbili finanční pomoc, museli kvůli špatné ekonomické situaci podporu zrušit.

O čem by kniha měla být?
Je o historii Merkuru i o jiných kovových stavebnicích, například Edisonu či Vaškovi. Ty patří mezi ty známější. Také jsem objevil stavebnici Mamut, která se vyráběla v brněnské zbrojovce v Jablůnkově a nikdo o ní neví. Dělala se těsně po druhé světové válce. Další stavebnici Technikum vyráběli v Aši, ale až po roce 1948.

Kde čerpáte informace?
O Mamutovi jsem se dočetl v jednom čísle časopisu z roku 1949, také mi pomáhá internet. Například na Aukru občas seženu zajímavou stavebnici.

Máte všechny vyzkoušené?
Ano, a Merkur je nejgeniálnější, postavil jsem z něho zhruba pět tun modelů. Když se mi dostane do ruky stavebnice ze zahraničí, tak si ji taky vyzkouším. U Merkuru jsem ještě nenašel hranici, kdy by to nešlo, u jiných stavebnic je hned několik záporů.

Sledujete dnešní trh se stavebnicemi?
Mám přehled, Merkur se stále vyrábí, přežil svou dobu a vyrábí se už pětaosmdesát let. Vznikl v době, kdy bylo dalších dvěstěpadesát výrobců obdobných stavebnic. Dnes jich je jen deset. Merkur je zkrátka dírkovaný zázrak. Je to vynikající stavebnice pro rozvoj dětské fantazie. Mojí snahou je, aby se Merkur vrátil do škol jako součást praktické výchovy.

Jsou mezi stavebnicemi velké rozdíly?
Merkur sice dominuje, polovina vyrobených stavebnic se prodá v Česku, ale v hračkářstvích moc vidět není. Pro prodejce je finančně nezajímavý. Proto raději koupí asijské stavebnice. Občas je k vidění nějaká napodobenina z Číny, jsou ale nebezpečné, mají ostré hrany. Také se na českém trhu prezentuje značka Mekano z Hongkongu, ale není moc vidět. Podobné stavebnice jsou jednoúčelové. Merkur nabízí nekonečnou škálu možností. Proto součástí mých výstav jsou i herny. Děti tam mají pár předloh, ale stejně si vyrobí, co samy chtějí a to je krásné.

Máte doma následníka?
Šestiletá vnučka Verunka už postavila panenku, čtyřletý Matýsek mi zatím na stavebnice z Merkuru maluje a ještě mám úplně malého vnuka Pepíčka. Takže si myslím, že následníky mít budu.

Kde máte všechny modely?
V současnosti jsou nějaké na pěti výstavách a postupně putují po republice. Ostatní mám po celém domě.