Město rekordů, ale i milých strašidel

Pelhřimov je podle už okřídleného přízviska městem rekordů, své sídlo tam však má nejen Síň Lipských, ale také muzeum strašidel.

Krásu dostalo město Pelhřimov už v pověsti o jeho založení. Podle legendy se na místě budoucího města u studánky Belky zastavil biskup Peregrin na své cestě do Říma. Místo se mu tak zalíbilo, že na březích říčky Bělé nechal založit město.

Úhledností svého historického centra Pelhřimov pro své podloubí mnohému připomíná jiná historická města, například Domažlice či nedalekou Telč.

Na památku zakladatele Peregrina nechali pelhřimovští měšťané vložit jeho siluetu do znaku města, jak vchází městskou branou a opírá se o berlu.

Tak jako řada jiných měst nebyl Pelhřimov založen jen jednou, ale hned dvakrát. „Původní město bylo zničeno při sporech Vítkovců s biskupem Tobiášem z Bechyně,“ uvedla ve své práci o Pelhřimovu historička Marie Kvášová. Původní Pelhřimov se nacházel zřejmě na návrší v místě dnešní obce Starý Pelhřimov.

Spory o panství

Město bylo ve 13. století součástí velkého biskupského panství Červená Řečice a padlo za oběť dobovým mocenským půtkám Vítkovců s bechyňským biskupem. Ten pak získal oprávnění založit město znovu, jeho jádro se začalo formovat kolem kostela sv. Víta a Hrnčířské ulice, což byla zničená prvotní osada nynějšího Pelhřimova.

Centrem města je Masarykovo náměstí, nad nímž vystupuje jako dominanta věž kostela sv. Bartoloměje.

Nejznámějším bodem města je ale spíš mohutná věž Jihlavské brány, sídlo části expozice pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit. Právě díky němu zná Pelhřimov v posledních dvaceti letech spousta lidí.

Kromě muzea nabízí stejné téma naučná stezka po „Nábřeží rekordů a kuriozit“ podél potoka Bělá, kde jsou rozmístěny informační panely k řadě rekordů, které se buď přímo v Pelhřimově uskutečnily, nebo vznikly za asistence zdejších profesionálních pracovníků české databanky kuriozit.

Stále větší oblibu hlavně u dětských návštěvníků si získává také místní Muzeum strašidel ve sklepení Purkrabského domu číslo 17 na Masarykově náměstí.

Návštěvníci zde mohou vidět patnáct tradičních i novodobějších strašidel z Pelhřimovska v životní velikosti vyrobených z vosku. Muzeum je v tomto období přístupné podle otevírací doby galerie M, která sídlí ve stejném domě. Od června je expozice strašidel přístupná denně kromě pondělí, pokud na ně nepřipadá svátek.

Výhled z věže kostela

Věž kostela sv. Bartoloměje nabízí výhled na celé město, na její vrchol vede celkem 135 schodů. Prostory v bývalém zámku pánů z Říčan v sousedství využívá Muzeum Vysočiny.

Před kostelem se v renesančním domě nachází Síň Lipských neboli První české MÚZYum. Je zaměřeno na historii slavné herecké rodiny. Samotné výstavní prostory se dělí do několika částí - přímo o životě a práci příslušníků rodinné dynastie, další patří jejich práci pro film a třetí oddíl přibližuje slavné filmy.

Dnešní malebný vzhled získal Pelhřimov paradoxně po velkém požáru v roce 1766, po kterém byla většina jeho staveb znovu vybudována. Díky tomu mají podle odborníků jednotný charakter odpovídající době renesance a baroka.

Stejným dílem se ovšem o zachování historických budov před více než staletím zasadili osvícení členové zdejšího tehdy založeného Muzejního spolku.

Muzeum rekordů a kuriozit je nejen v Jihlavské bráně, ale také na nábřeží u Bělé pět minut chůze od centra města. Otevřeno je tam celý rok denně od devíti do pěti odpoledne. Vstup zdarma mají obři nad 205 centimetrů, dospělí trpaslíci pod 135 cm a tlouštíci s obvodem pasu nad 145 cm.

První prázdninový týden mohou do muzea zdarma také děti, které zde ukážou své vysvědčení se samými jedničkami.

PELHŘIMOV

Největší souhrn zajímavých odkazů při cestě do Pelhřimova nabízejí servery:

www.pelhrimovsko.cz

http://www.muzeumrekorduakuriozit.cz

http://www.dobryden.cz/

http://www.pelhrimovsko.cz/strasidla