Metalisté na zámku, pípa v garáži. Masters of Rock je tady

Sedmička přináší sedm netradičních pohledů na největší letní hudební festival v regionu.

Zahrady rodinných domků plné stanů, hospůdky v garážích, příznivci metalu s pivními kelímky na prohlídce zámeckých obrazů, ulice plné odpadků. I to je rockový festival Masters of Rock.

1. Tisíce stanů

Jsou jich stovky a mladí lidé je ve Vizovicích staví na každém kroku. Stany jsou všude, kam se člověk podívá. Hudebním fanouškům mnohdy stačí maličká zahrádka nebo třeba jen dvorek u rodinných domků. Místní lidé se na příjezd stanařů chystají dopředu – pravidelně posečou zahrady a pronajímají je kempujícím.

„K nám jezdí každý rok stejná parta, vždycky se někdo přidá,“ říká Marie Hurtová, která bydlí společně se synem v těsné blízkosti hlavní silnice ze Zlína do Vizovic. Nebýt stromů, měla by ze své zahrady areál likérky jako na dlani. „Jezdí sem především Slováci, ale jsou to slušní chlapci. Vždycky nám říkají, že nás ohlídají. Jsou veselí, ale žádný binec nedělají, takže je vždycky rádi vidíme. Už se ohlásili, že přijedou zase,“ doplňuje Hurtová.

Čerstvě posekaný trávník na zahradě za domem má i Pavel Koňařík. „Máme tady už několik let vždy skupinku z Polska. Nejsou s nimi žádné problémy. Postaví stany, v neděli po sobě uklidí a odjedou. A já mám aspoň na benzin do sekačky,“ libuje si Koňařík.

2. Dohlídne i termovize

Příznivci rockové a metalové hudby znásobí počet obyvatel Vizovic pár dní až na pětinásobek. Drtivá většina z nich přijíždí auty a to se projeví i na dopravní situaci ve městě. „Problémy bývají s parkováním, i když je v okolí míst pro odstavení auta dostatek. Parkování na hlavním tahu Zlín – Vizovice proto nebudeme tolerovat,“ upozorňuje policejní mluvčí Jana Bartíková.

Při festivalu budou v pohotovosti desítky policistů z řad pořádkové, dopravní, ale i kriminální policie, kteří budou v areálu chodit v civilu. Před rokem policie nasadila asi 120 lidí. Ačkoli by se mohlo zdát, že tisícové davy, nehlídané stany a auta jsou rájem pro zloděje, kriminalita nebývá extrémně vysoká.
„Loňský ročník byl nejklidnější za sedm let, kdy se festival koná,“ říká Bartíková. Například díky vrtulníku s termovizí policisté zadrželi ve stanovém městečku dva muže podezřelé z krádeží. „Potenciální pachatele s bohatou trestní minulostí jsme sice měli, paradoxně ale chyběli poškození. Nikdo se nepřihlásil, že by mu něco ukradli. Rok předtím neznámí zloději kradli ze stanů peníze, fotoaparáty a mobilní telefony, škoda tehdy přesáhla sto tisíc korun,“ dodává mluvčí policie.

Nejvážnějším incidentem loňského „masteru“ byla tragická nehoda, při které na nechráněném železničním přejezdu u areálu likérky vlak srazil jednu z návštěvnic a amputoval jí nohu. „Tehdy jsme se setkali s nepochopitelným přístupem některých návštěvníků. Policisté, kteří se k místu tragédie vydali přes areál, neměli šanci projet. Dav se shlukl kolem vozu a začal jím houpat. Policisté pak museli celý areál objet. Snad se už nic takového nestane,“ doufá Bartíková.

3. Metalisté v zámku

Rockoví fandové nemají zájem jen o muziku, ale i o památky. Na vizovickém zámku ve festivalových dnech opět přibudou stovky návštěvníků. „Když festival před pár lety začínal, měli jsme z nich trochu obavy. První rok občas na prohlídku přišli s lahvemi alkoholu, ale to už je pryč. Teď mohu s klidem říci, že jsou to milí a slušní lidé. Problémy dnes máme spíše s těmi, kteří sem chodí při Trnkobraní,“ podotýká kastelánka Jana Pluhařová.

Podle ní jde poznat, že na Masters of Rock přijíždějí lidé hlavně za muzikou, kdežto na Trnkobraní jich podle ní hodně míří jen kvůli alkoholu.

4. Hospůdky v garážích

Tisíce příznivců tvrdé rockové hudby potřebují při řádění pod pódii doplňovat tekutiny. To si velmi dobře uvědomují desítky místních lidí, kteří jinak s podnikáním v oblasti pohostinství nemají nic společného.

V okolí areálu tak při festivalových dnech vznikají maličké výčepy, bary na všech možných, ale i takřka nemožných místech. „Soused vždycky vytlačí auto z garáže, uvnitř trochu uklidí, přiveze dvě lavičky a tři dny v kuse čepuje pivo,“ popisuje Adam Plšek z Vizovic.

„Třídenní pivnice“ vznikají všude. Na zahrádce, před domem, v kůlnách či zahradních altáncích. „Je to výborné, vloni jsme spali ve stanech na poli nad Vizovicemi a hned pod námi měl chlapík výčep přímo vedle chléva. Nemělo to chybu, byl schopen čepovat ráno od sedmi,“ vypráví jeden z pravidelných návštěvníků festivalu Lukáš Čokavec.

5. Vizovický Babylon

Festival Masters of Rock patří mezi největší přehlídky tvrdé muziky v Evropě, proto se sem sjíždí muzikanti a fanoušci z celého světa. Letos vystoupí sedmdesát kapel ze třinácti zemí. „Silné zastoupení mají hudebníci ze Spojených států a Německa, ale přijede i kapela z exotického Libanonu nebo ruské Sibiře,“ říká ředitel pořádající agentury Pragokoncert Jiří Daron.

Pořadatelé očekávají kolem pětadvaceti tisíc návštěvníků. „Lístky jsme posílali do čtyřiatřiceti zemí světa,“ upozorňuje Daron. Jen ze sousedního Slovenska a Polska do Vizovic každý rok přijíždějí stovky lidí. „Objednávky jsme ale měli i z tak vzdálených zemí, jako je Kypr, Argentina, Mexiko, Spojené arabské emiráty nebo Jižní Korea,“ doplňuje produkční Martina Benešová.

6. Boj s nepořádkem

Při čtyřdenním festivalu za sebou nechá pětadvacet tisíc návštěvníků tuny odpadků. Kelímky, plastové láhve i zbytky jídla se hromadí v areálu likérky Jelínek, v kempech na okolních loukách i v ulicích města.
„Uklízíme prakticky neustále. Jednak to zajišťují vizovické Technické služby, pak najímáme firmu, která má k dispozici šedesát lidí, a k tomu během festivalu sbírají kelímky a odpadky v areálu naši brigádníci,“ říká ředitel Daron.

Pořadatelé také chtějí zabránit tomu, aby si návštěvníci akce ulevovali tam, kde nemají. „Fronty na záchod mohou lidi otrávit a odradit, proto jsme přivezli dvě stě mobilních záchodů, další toalety jsou přímo v areálu likérky. Po areálu jsou rozmístěny také kohoutky s vodou,“ zdůrazňuje ředitel.

Když se fanoušci po festivalu rozjedou, brigádníci sbírají nepořádek v okolí ještě několik dní. „Kolik se nasbírá pytlů s odpadem, to ani nepočítáme,“ poznamenává Daron. Pak ale Vizovice bývají ještě čistější než před začátkem festivalu.

7. Ve fracích mezi rockery

Mezi desítkami metalových kapel se na hlavním pódiu objeví také zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů, hudebníci ve fracích mezi vlasatými rockery v kožených kalhotách. „Orchestr bude doprovázet finskou zpěvačku Tarju. Je to jeden z mimořádných hudebních projektů, kterými se každý rok snažíme festival okořenit,“ vysvětluje Daron.

Zazní předělávky slavných rockových hitů, ale také třeba Dvořákova Rusalka v poněkud netradiční úpravě.
Filharmonici si hraní na metalovém festivalu poprvé vyzkoušeli už před pěti lety, kdy vystupovali s hlavní hvězdou Manowar. Loni zase doprovázeli brazilskou kapelu Shaman.
„Pro hudebníky je to odreagování, a navíc si vyzkoušejí něco nového a nezvyklého. A samozřejmě je to pro náš orchestr také dobrá reklama. Dostaneme se lidem do povědomí a může to přitáhnout na naše koncerty nové posluchače, kteří by jinak vůbec nepřišli,“ myslí si manažer zlínské filharmonie Tomáš Gregůrek.
Máte zážitky nebo fotky z festivalu Masters of Rock?