Michael Palin: Andělé nejsou, jen chybující lidé

Michael Palin

Michael Palin Zdroj: Profimedia.cz

Michael Palin je veřejnosti známý hlavně jako komik a člen Monty Pythonů, pak jako nadšený cestovatel po světě a průvodce dokumentárními pořady. Už méně se o něm ví, že je i spisovatelem fikce. Možná proto, že vydal jen dva romány. První, Hemingwayovu židli, už skoro před dvaceti lety. Druhý loni. Jmenuje se The Truth, tedy Pravda, a v angličtině se dá koupit i v Česku.

V novince se seznámíme s Keithem, nevýbojným padesátníkem z Londýna, který ze snů o skvělé kariéře investigativního novináře už vyrostl v námezdního autora propagačních knih. Žena ho opustila kvůli někomu úspěšnějšímu, mužnějšímu a sebevědomějšímu a čerstvě dospělé děti ho za vzor také úplně nepovažují. Právě on ale dostane exkluzivní nabídku napsat biografii svého idolu. Světoznámého ekologického aktivisty, charizmatické ikony dobra rozměrů Matky Terezy, muže, který odmítá publicitu a neúnavně po světě pomáhá různým původním kmenům bojovat proti nadnárodním korporacím.

Zápletka románu zní docela agitačně a na jejím zpracování je poznat, že Palin není moc zkušený romanopisec. Jeho seriózní vyprávění se odvíjí pomalu a občas klopýtá o charaktery a situace šustící papírem. Povahy lidí i zemí ovlivňuje jistá idealistická naivita cestovatele usilujícího o dobro světa. Představitelům velkých společností jde jen o peníze, Indie je kouzelně divoká, dvě kapitoly se odehrávají i v malebných lázních Karlovy Vary, o nichž tu Palin tvrdí, že po druhé světové válce načas patřily Jugoslávii.

Román plný dobrých úmyslů

Lépe jde autorovi popis Keithova duševního rozpoložení a popis obyčejných detailů z jeho života. Ty plasticky načrtnou jeho každodennost, jen nejsou tolik zajímavé. Keith za tajemným objektem svého zájmu cestuje do Indie, kde se účastní tažení proti těžařské firmě, a párkrát se dostane do dost ošemetných situací. Přesto nějaké napětí kniha vzbudí až ke konci. Až když Keithovo hotové oslavné dílo nakladatel odmítne a spisovatel začne postupně objevovat méně lichotivé stránky svého vzoru. Jak říká název knihy i její motto, citát z Wilda, pravda je složitý koncept. Fakt, že ji lze odhalit až na několikátý pohled, se tu stále vrací.

Palinův román se příjemně čte, je naplněn dobrými úmysly a Keith vzbuzuje sympatie jako obyčejný chlap s morálkou. Celkově jen kniha působí víc jako klidná pohádka než jako realistický rozbor krize středního věku, přesvědčující, že andělé neexistují, jen chybující lidi, kteří by se jednou za čas měli postavit vlastnímu svědomí.