Michal Müller: Pod zázračnou lampou

Pod zázračnou lampou

Pod zázračnou lampou Zdroj: Tomas Zelezny

Může tak obyčejná věc, jakou je světlo, nahradit léky? Česká firma sází na to, že člověk nemusí platit za léky desítky tisíc ani cestovat přes půl zeměkoule za sluncem, aby si udržel zdravého ducha.

Vedu workshop manažerských dovedností pro nadnárodní firmu a při coffee breaku zaslechnu debatu o ayahuasce, sousedé přemýšlejí, zda nezkusit konstelační seminář na uvolnění energetických vzorců, jež si přinesli z minulých životů. Prý se nic neděje náhodou. Tak se mi zdá normální, když v době poklesu energie s nastupující tmou přijde zadání udělat rozhovor s mým jmenovcem Michalem Müllerem, obchodním ředitelem firmy Biotherapy. Ta je nositelem jedinečného know-how v oblasti fototerapie, léčebného využití světla.

Při současné oblibě přírodních metod mi léčba světlem zní logicky. Je to nová alternativní metoda?

První zmínky pocházejí z doby 10 tisíc let před naším letopočtem, kdy si ji oblíbili někteří panovníci. Prameny uvádějí, že mezi panovníka a přirozený zdroj světla se umisťovaly různé krystaly, což mohlo způsobovat, že danou osobu, ať už úmyslně, či nikoli, stimulovali pomocí polarizovaného světla. To se jinak v přírodě vyskytuje jen jako odraz na vodní hladině. Dnes naše lampy léčí prakticky kohokoli. Hlavními klienty jsou senioři, matky, děti, sportovci. Taky nemocnice, lázně a wellness hotely. Jsme dodavatelem armád NATO. Naše přístroje má třeba armáda v Afghánistánu.

Jak byste léčbu světlem vysvětlil laikovi?

Světlo se skládá ze tři základních barev: červené, zelené, modré. Každá jinak proniká do tkáně. Modrá nejméně, červená nejvíce. Červená v případě měkkých tkání, třeba svalu, do hloubky asi 4,5 cm. Studené červené polarizované světlo je nejuniverzálnější. Bavíme-li se o účinku, dá se přirovnat k rostlinné buňce. Když na kytku svítí světlo, roste, u živočišné buňky ovlivňuje energetický metabolismus.

Logicky ovlivňuje i další systémy v těle?

Tři základní účinky léčby světlem jsou protizánětlivý, biostimulační a analgetický efekt, v těle se vyplavují specifické opioidy a pomáhají proti bolesti.

Jaký je rozdíl mezi slunečním světlem a vaší lampou?

Když jste na sluníčku dlouho, můžete se spálit. I kdybyste na sebe svítila 24 hodin našimi přístroji, nic se vám nestane. Polarizované světlo se šíří jen rovně. Pronikne více do hloubky a neprohřívá.

Účastnili jste se nějakých klinických studií?

Milník pro nás znamenal projekt „Zdravá školka“, který běžel na Slovensku. Vyzkoumalo se, že když se dětičkám dvakrát denně deset minut svítí na hrudní kost nebo na solar, jsou o 50 procent méně nemocné než ty, které bez fototerapie pobývají ve stejné třídě vystaveny stejným bacilům.

Fototerapie vykazuje vynikající výsledky u sezonní afektivní poruchy, bulimie a depresivních stavů. Jak je možné, že fototerapie není našimi pojišťovnami proplácená, i když pomáhá?

Je to hodně o vlivu farmaceutických společností, nepustí to tam. Pro ně je standardní léčba zajímavější, neboť injekce proti bolesti kolen je záležitostí dvou minut, přitom důchodkyně zaplatí tři tisíce korun. Filozofie naší firmy je neléčit, nýbrž uzdravovat. Prošel jsem nedávno operací předního zkříženého vazu a doktoři, ortopedové, fyzioterapeuti a všichni, kteří se mnou přišli do kontaktu, se stali našimi klienty, když viděli, jak rychle se lepším. Naše lampy se ale v nemocnicích používají, mnohde klienti neplatí.

Pod zázračnou lampouPod zázračnou lampou | Tomas Zelezny

Má léčba světlem nějaké kontraindikace?

Jednoznačně epilepsii, epileptici nesmějí ani na diskotéku. Potom štítná žláza, pokud byste na ni svítila, můžete její činnost vychýlit. Další je těhotenství, ten první trimestr, ale je to tzv. relativní kontraindikace, protože v prvním trimestru může nastat jakýkoli problém. A poslední je rakovinotvorné bujení. Není prokázáno, zda světlo pomáhá či škodí.

Jak vybrat tu správnou lampu?

Většina přístrojů pracuje na bázi polarizace světla staré 30 let a možná víc. Na trhu se takové přístroje vyskytují a tvrdí o sobě, že dosahují nějaké míry polarizace, ale je otázka, zda neuvádějí jiné hodnoty než regulérně změřitelné. Problém je, že klienti často nedostanou to, co slibuje výrobce.

Jaký příběh vyléčení lampou vám utkvěl v srdci?

V LDN centru v Chebu měli pacientku s diabetickou nohou, celý kotník byl černý, měla jít na amputaci, paní se skoro zhroutila. Pak na ni chvíli svítili a z černé nohy se stala růžovoučká.

Chcete říci, že světlo zachrání před uříznutím diabetické nohy?

Jsou s tím obrovské zkušenosti. Záleží i na stavu pacienta, jak je poctivý, jaké další nemoci jsou s tím spojené. Jeden z prvních vyléčených byl pan farář ze Slovenska, který svůj příběh i fotografie zveřejnil. Obrovsky to pomohlo, další lidé se léčili a vyléčili. Farář se rozbrečel, nečekal, že ve svém věku dokáže ještě někomu pomoci. Nazval to svým božím světlíčkem.

Když lidé uvažují o koupi, na co se nejvíce ptají?

Chtějí to vyzkoušet. I mě přesvědčilo až to, když jsem si to vyzkoušel. Klienti si u nás mohou vyzkoušet na profesionálním zařízení pět aplikací zdarma a po pěti aplikacích je efekt už znám. Někdo ho pocítí již napoprvé. Do reklamy jako takové neinvestujeme, peníze dáváme hlavně do vývoje. I díky tomu máme podle Evropské asociace pro fototerapii přístroje v nejvyšší kategorii, co se týče účinnosti, efektivity a moderních součástek. Naše nové přístroje dokážou komunikovat s mobilním telefonem a počítačem.

Kolik stojí lampa, kterou byste mi doporučil na domácí použití?

Základní model 9630 Kč, což je model do zásuvky. Musíte být vždy u zdroje elektřiny, v autě nebo doma. Já nejvíce doporučuji pokročilejší Biostimul BS303, který má v sobě akumulátor s výdrží až 10 hodin. Třeba vám 16 tisíc přijde hodně, ale když se kouknete na cenu přípravků na chrupavky, na klouby, na doplňky stravy, které nemusejí mít prokázanou účinnost, a spočítáte, kolik vydáte za rok či dva, – toto zařízení můžete používat nejen vy, ale třeba i vaše děti. A vydrží do konce života.

Kde se vaše lampy vyrábějí?

Tady v České republice, žádná Čína. Pokud se chcete zeptat na reklamace, nemáme absolutně žádné.