Microsoft chce pohánět města budoucnosti, včetně Prahy

Satya Nadella

Satya Nadella Zdroj: Jan Sedlak

E15.cz z Washingtonu: Microsoft cítí, podobně jako třeba IBM s jeho iniciativou Smarter Planet, obrovský potenciál v zavádění nových technologií do metropolí po celém světě. Vychází z předpokladu, že se populace lidí ve městech neustále zvyšuje (do roku 2050 by zde mělo žít až 70 procent lidí na zemi, tedy o další 2,3 miliardy více), což přinese nutnost nově a jinak řídit dopravu, záchranné služby, dodávky vody a mnoho dalších služeb.

Technologické firmy typu Microsoft logicky prosazují koncept takzvaných inteligentních či chytrých měst. Jejich podstatou je sbírat nemalé množství dat, která mají města k dispozici, slučovat je v jednom systému, vyhodnocovat je a pomocí nich se pak rozhodovat, řídit věci, podávat občanům, úředníkům, policistům, architektům, uklízečům a mnoha dalším oblastem informace.

Na tomto základě lze vytvářet třeba mapu kriminality, dostupnosti škol a školek, kontrolovat parkování, poskytovat navigaci ve veřejné dopravě, efektivně řídit záchranné sbory a policisty, plánovat územní rozvoj a výstavbu, odlehčovat dopravě a tak dále.

Aliance na všech kontinentech

Microsoft proto přesně před rokem rozjel program nazvaný CityNext. Skrze své partnery, kteří dělají drtivou většinu jeho byznysu, se postupně chce do měst dostat a být právě onou platformou pro sběr dat, jejich třídění a poskytování výsledků, třeba skrze mobilní aplikace či veřejně dostupné webové portály města.

„Města začínají být přelidněna a mimo jiné z toho důvodu vidíme pro CityNext veliký potenciál,“ říká v rozhovoru pro E15.cz viceprezidentka Microsoftu pro veřejný sektor Laura Ipsen. „Za rok se nám podařilo najít před 200 partnerů a nasadit přes 700 projektů. Vytvořili jsme klíčové aliance na všech kontinentech a společně s našimi partnery pracujeme s lídry mnoha významných měst.“

Na technologiích Microsoftu už tak běží města jako Buenos Aires, Barcelona, Denver a o projekt už se začala zajímat také Praha. Příklady využití nových technologií a dat pro fungování města jsou pěkné. Buenos Aires například zvládne lépe řídit přehuštěnou dopravu a ve Skotsku se lépe zabezpečují dodávky vody.

„Veškerý systémy pro sběr, zpracování a distribuci vody jsou nyní integrovány do jednoho systému pro jednotnou koordinaci a kontrolu. Náš produkt nyní slouží jako jeden velký sklad pro big data umožňující řídit kvalitu vody. Umíme dohromady dávat více druhů informací, včetně geografických a podobně,“ popisuje Melissa Topp ze společnosti Iconics jejich skotskou implementaci CityNext.

Microsoft si chce přes podobné partnery dělat u vedení měst dělat dobré jméno a s ostatními partnery pak sdílet poznatky a informace. Jeho městský program by se měl také začít více šířit mezi vývojáře, podnikatele, startupy a další podobnou sortu lidí.

CityNext do inovačních center Microsoftu

„CityNext brzy bude součástí našich inovačních center, chystáme různé hackathony a tak dále,“ vzkazuje Laura Ipsen. Možnosti zapojit se tímto způsobem do lukrativního byznysu Microsoftu se tak skrze zdejší inovační centra dostanou i do Česka.

K podobným projektům je nicméně třeba zájem a ochota města, potažmo i státu. A k tomu jsou, mimo jiné, třeba otevřená data. U nás se situace začíná v některých ohledech lepšit, stále to ale není ono. Faktem je, že třeba Praha má dat z různých senzorů a systémů hromadu, jen je zatím neumí vůbec využívat. „Města si musí uvědomit, že data jsou ekonomicky ohromně cenná a důležitá,“ myslí si Laura Ipsen.

CityNext bude součástí inovačních center Microsoftu, která jsou také v České republice.

Microsoft věří, že dokáže v oblasti chytrých měst hrát silnou roli. Mimo jiné i proto, že má dobrou výchozí pozici díky tomu, že mnoho měst už jeho technologie historicky využívá. „A na rozdíl od IBM a jeho Smarter Planet se mnohem více soustředíme na partnery. IBM udělala dobrou práci v protlačení tohoto trhu, ale existuje na něm značné množství místa pro každého,“ doplňuje viceprezidentka největší softwarové firmy světa.

Microsoft v rámci CityNext používá jeho tradiční technologie jako cloud Azure, databáze SQL Server a tak dále, do tohoto mixu ale postupně přidává také technologie nové. Dochází k postupnému zapojování nástrojů pro strojové učení a podobně, je zde tedy místo pro Cortanu, Bing, mapy Bing a další. Lze očekávat, že dojde také k propojení s dalšími novinkami z Redmondu, třeba chytrými hodinkami.

Firma by samozřejmě chtěla, aby se přitom používaly zejména aplikace pro Windows, to ovšem zase tak stěžejní není. CityNext je především platforma na pozadí a City Dashboard, který pak informace zprostředkovává, může být v podstatě univerzální.

Pokud ale státní správa a města otevřenou data ve strojově čitelné podobě všem zájemcům, lze velkou část jinak městem řízených iniciativ přenechat neviditelné ruce trhu. Vždy se objeví někdo, kdo na základě dat dokáže poskládat nový mix informací a zpřístupnit novou, užitečnou aplikaci.

Cestu autora na konferenci WPC 2014 hradila společnost Microsoft.