Microsoft koupil mobilní divizi Nokie, akcie finské firmy vyletěly nahoru

Nokia Lumia 1020 - model, který měl finského výrobce zachránit.

Nokia Lumia 1020 - model, který měl finského výrobce zachránit.

Americký softwarový gigant Microsoft koupí od finské společnosti Nokia její hlavní divizi mobilních telefonů, a stane se tak jedním z jejich předních světových producentů. Podle dnešního sdělení obou firem zaplatí Microsoft za získané aktivity 5,44 miliardy eur (zhruba 140 miliard korun). Microsoft je už dva roky softwarovým partnerem někdejší jedničky globálního trhu mobilních telefonů.

Generální ředitel Nokie Stephen Elop, který do čela firmy přišel v roce 2010 právě z Microsoftu, přejde po dokončení transakce zpět do americké firmy. Spolu s Elopem odejdou do Microsoftu další vysocí manažeři a celkem asi 32 tisíc zaměstnanců Nokie. Microsoft si převzetím jádra Nokie dramaticky vylepší pozici na trhu, který je nyní pro technologické společnosti zásadní, protože mobilní zařízení vytlačují z trhu klasické osobní počítače.

Finská společnost se po prodeji mobilní divize zaměří na své divize NSN, HERE a Advanced Technologies. Rovněž si ponechá své patentové portfolio, které chce rozvíjet.

„Je to smělý krok do budoucna - získají na něm zaměstnanci, akcionáři i zákazníci obou společností,“ uvedl ve sdělení šéf Microsoftu Steve Ballmer. Dodal, že od akvizice si slibuje posílení podílu své firmy na trhu mobilních telefonů a zvýšení zisků na tomto poli.

Nokia byla od 90. let největším výrobcem mobilních telefonů na světě, z první příčky ji ale loni sesadil jihokorejský konkurent Samsung Electronics. Finské společnosti se stále příliš nedaří na trhu s chytrými telefony, kde zaspala nástup konkurentů Apple a Samsung.

Akcie Nokie zareagovaly razantním růstem

Na obchod bezprostředně zareagovaly evropské burzy. Akcie finského výrobce na nich připsaly okolo 40 procent. Jedna akcie se v úterý ráno prodávala až za 4,36 eur. Stejně jako cena za kus dosáhly dlouhodobých rekordů i objemy obchodů.

Původní cena měla být prý 10,6 miliard

Microsoft měl o finského výrobce zájem už delší dobu, jak zmínil deník Wall Street Journal. Jednání však údajně zkrachovala na příliš vysoké ceně a zmenšujícím se podilu Nokie na trhu smartphonů. Zdroje deníku tehdy neuvedly přesnou částku, ale podle tehdejší tržní hodnoty Nokie na americkém trhu se uvažovalo nejčastěji o částce 10,6 miliard eur (přes 272 miliardy korun).

Ballmer odchází. Nahradí ho právě Elop?

Zpráva o akvizici přichází v době, kdy současný šéf Microsoftu Steve Ballmer oznámil odchod do důchodu. A právě šéf Nokie Stephen Elop patří údajně mezi horké kandidáty na Ballmerovo místo.

Pro úplnost dodejme, že Elop v těchto úvahách nefiguruje sám. Akcionáři Microsoftu si samozřejmě přejí návrat Billa Gatese. Zmiňován je překvapivě i miliardář a vizionář Elon Musk (PayPal, Tesla Motors, SpaceX, HyperLoop). Realističtější analytici mluví o Julii Larson-Greenové, která pracuje pro Microsoft od roku 1993 a nyní šéfuje nově vytvořená zařízení (např. Xbox) a Studio Engineering Group.

Nokia nestačí na konkurenci

Nokia sice v posledním čtvrtletí svůj prodej smartphonů značky Lumia výrazně zvýšila, stále to však bylo méně, než se čekalo. Také ztráta Nokie se zřetelně snížila, třebaže tržby firmy se meziročně propadly o zhruba čtvrtinu a celkový prodej telefonů jí klesl o 27 procent.

Vývoj cen akcií Nokie za poslední pět letVývoj cen akcií Nokie za poslední pět letVývoj cen akcií Nokie za poslední pět let | YahooZdroj: Yahoo

Nokia tak stále neprokázala, zda byl správný odvážný tah z roku 2011, kdy svůj vlastní software pro chytré telefony Symbian nahradila nevyzkoušeným softwarem od Microsoftu Windows Phone. Nokia po Elopově nástupu snižovala náklady a rozprodávala majetek, aby získala čas na oživení a návrat na výsluní.

Zbytek finské firmy bude řídit člen její správní rady Risto Siilasmaa. Nokia bude mezitím hledat nového šéfa.

Největší prodejci mobilních telefonů na světě v 2. čtvrtletí 2013
Firma Prodej v milionech kusů Podíl na trhu v procentech
Samsung107,5 24,7
Nokia61,0 14,0
Apple31,9 7,3
LG 17,0 3,9
ZTE15,3 3,5
Huawei11,3 2,6
Lenovo11,0 2,5
TCL10,1 2,3
Sony Mobile9,5 2,2
Yulong7,9 1,8
Ostatní 152,7 35,1
Celkem435,2