Microsoft: Telefony by měly mít „vícejádrové“ baterie. Vydrží týden?

Microsoft se bude moci dostat do více výloh a k více partnerům.

Microsoft se bude moci dostat do více výloh a k více partnerům. Zdroj: Jan Sedlak

Specialista Microsoftu na mobilní technologie Ranveer Chandra se nechal na konferenci Digital Summit slyšet, že se prý redmondská korporace snaží vyřešit věčný problém mobilních telefonů a tabletů – výdrž na baterii. Chandra připomíná, že na poli baterií se toho vlastně za poslední roky příliš neudálo. Ano, velké pětipalcové telefony mají větší baterie a tedy delší výdrž, ale to je tak všechno.

Microsoft chce tento problém vyřešit dvěma způsoby. Vývoj nové technologie baterií je běh na dlouhou trať a za posledních deset let jsme se dočkali vlastně jen toho, že NiMH a NiCd vystřídaly články Li-ion a Li-Pol. Microsoft se tedy drží při zemi a spíše se snaží optimalizovat software a samotnou práci baterií.

Dvě logické baterie

Chandra tak navrhuje třeba to, aby měl telefon ve skutečnosti dvě logické baterie (samozřejmě uvnitř jednoho fyzického balení). Zatímco jedna bude optimalizovaná pro vysoký odběr při plné zátěži čipsetu, ta druhá bude upravená pro nízký odběr, kdy je telefon v pohotovostním režimu.

Touto cestou by prý šlo prodloužit výdrž až o 50 procent bez nijak závratného zásahu do současné konstrukce telefonů. Podle Chandry je dnes hardware napájení z baterie nastavený tak, že počítá s průměrným odběrem – tedy ani špičkovým při surfování na internetu a hraní her, ale ani nízkým, když telefon odpočívá. Odběr je tedy zbytečně neefektivní.

Až týdenní výdrž

Baterie a jejich logika by tedy měla kopírovat trend vícejádrových čipsetů a dynamického výkonu a spotřeby CPU, které se navyšují podle aktuální potřeby. Možná se tedy dočkáme „vícejádrových baterií,“ které prodlouží výdrž při běžném telefonu až na týden.

Jenže jak už tomu bývá, výstupy na konferencích jsou jedna věc, zatímco uvedení nové technologie do praxe ta druhá. Zajímavý nápad z Microsoft Research tedy může nakonec jako mnohé jiné zůstat jen na papíře.