Microsoft v Praze lanařil nové vývojáře. Potřebuje je

Microsoft

Microsoft Zdroj: Jan Sedlak

Fenomén takzvaných hackathonů před nějakou dobou dorazil i do Česka a poměrně úspěšně se zde usadil. V rámci inovačních procesů a posilování týmového ducha je pro své zaměstnance pořádají především mladé firmy, stále více se ale objevují také akce pro veřejnost. Některé tak trochu slouží i jako náborové akce, jiné ale prostě seznamují s novými technologiemi.

Do tohoto rozběhnutého vlaku se o tomto víkendu pustil také Microsoft. Ten celou akci pojal poněkud velkolepěji a méně spartánsky. Namísto garážových prostor si pronajal dobře vybavené co-workingové centrum Hub v Praze na Smíchově. Jako odměnu si nepřichystal pocit z dobře odvedené práce, ale nejlepším rozdal třeba nové telefony Lumia a tablety od Dellu.

I když se situace postupně výrazně lepší, Microsoftu je stále vyčítáno, že pro jeho platformy Windows Phone 8 a Windows 8 není dostatek aplikací. Lze zde uplatnit tradiční model slepice nebo vejce – vývojáři se logicky nehrnou do vývoje pro něco, kde není tolik lidí. Uživatelé zase často nechtějí kupovat to, kde není tolik aplikací jako jinde.

Vývoj pro vše naráz

V Redmondu proto chtějí podobnými hackathony vývojáře rozhýbat a motivovat. Lokální kolo zapadá do celosvětových aktivit. O stejném víkendu se pro nová Windows programovalo na 60 místech po celém světě. Výsledkem má být mimo jiné celosvětové kolo, možnost podívat se na startupovou akci TechCrunch Disrupt a tak dále.

Microsoft se ale snaží vývojáře zaujmout také jinými cestami. Na nedávné konferenci TechEd v Houstonu například společnost představila něco, co by mohlo počet dobrých aplikací na dotykových Windows navýšit – mělo by jít napsat aplikaci jednou s tím, že by pak fungovala nejenom na Windows 8 a Windows Phone 8, ale také na Xboxu, iOS a Androidu.

Výsledky Windows Store.Výsledky Windows Store.|Statistic Brain

Tento plán by skutečně mohl nové aplikace přinést. Otázek je však prozatím hodně. Například i ta, jak se vyřeší různé potřeby v různých uživatelských prostředích daných systémů. Windows Phone se třeba od iOS v tomto ohledu docela odlišuje.

Důležitou roli v celé strategii každopádně hraje také cloud Windows Azure, který na sebe postupně nabaluje funkce pro chod mobilních aplikací a který se chce stát skutečně univerzální platformou určenou zdaleka ne pouze pro Windows. Lze očekávat, že Satya Nadella tento proces ještě výrazně urychlí.

Windows Store vydělává

Motivací pro vývojáře dotykových aplikací pro Windows může být i to, že se na nich dá celkem vydělat. Microsoft sice s oficiálními čísly není nijak moc sdílný, obrázek si ale lze udělat na měření Statistic Brain. Ve Windows Store (pro Windows Phone 8) je sice „pouze“ 220 tisíc aplikací (mnoho z nich mizerných), v roce 2013 ale dokázaly vygenerovat tržby kolem 950 milionů dolarů.

Pro srovnání: V Google Play je asi 850 tisíc aplikací, tržby nicméně oproti WP8 o tolik vyšší nebyly, konkrétně 1,2 miliardy dolarů. Zdaleka nejvýkonnější je v tomto ohledu iOS. Ten si s více než 900 tisíci aplikacemi sáhl na 6,4 miliardy dolarů.

Microsoft Ventures, BerlínMicrosoft Ventures, Berlín|Jan Sedlak

Windows Phone má oproti Androidu také menší číslo uživatelů, kteří nikdy nezaplatili aplikaci. V případě platformy Microsoftu to bylo 58 procent lidí, u Androidu pak 62 procent.

Tyto poměry ale samozřejmě podléhají mnoha proměnným a ne všichni vývojáři musí u Windows se svými aplikacemi uspět. Naopak, i někteří z Česka a Slovenska mluví spíše o zklamání a málem zájmu uživatelů. A ne vždy je to spojené s horší kvalitou jejich aplikací.

Otevřený Microsoft

Do Windows Store každopádně zřejmě brzy přibyde několik dalších českých aplikací, a to díky onomu víkendovému hackathonu. Programátor Michal Kurimský například připravil nástroj Invetoroid, se kterým je možné snímat čárové kódy bez nutnosti koupit speciální čtečku. Objevily se také některé hry a hříčky a zajímavě vypadají zejména takzvané cross aplikace, tedy ty, které mohou fungovat jak na Windows Phone, tak Windows. Aplikace Čmelda Alda například umožňuje výuku programování za pomocí hry.

Vítězové lokálního hackathonu postupují do celosvětového kola, kam se mohou přihlásit i další zájemci. Podmínkou je vydání aplikace na Windows Store, nebo se přihlásit do jedné ze čtyř kategorií na publishwindows.com.

Příkladem může být síť technologických akcelerátorů, které Microsoft otevírá ve velkých světových metropolích. Tam se zdaleka nepřijímají pouze startupy orientované na platformu Microsoftu, spíše naopak.

„Samozřejmě chceme, aby mladé firmy vyvíjely aplikace a služby pro Windows 8 a Windows Phone 8, ale musíme být realističtí. Pokud chtějí obsáhnout co největší trh, je jasné, že se z počátku zaměří třeba na Android a k Windows Phone se vrátí až později,“ pro E15.cz šéf berlínské verze Microsoft Ventures Kai Jäger. „My nechceme za každou cenu měnit poměry, chceme být především součástí tohoto celého ekosystému.“