Miliardář financuje studentské koleje pro Kalifornskou univerzitu. Jenže bez oken

Vizualizace studentských kolejí, které navrhl miliardář Charles Munger. Více než devadesát procent pokojů by nemělo okno.

Vizualizace studentských kolejí, které navrhl miliardář Charles Munger. Více než devadesát procent pokojů by nemělo okno. Zdroj: Dezeen

Základním modulem je apartmán. V samostatných buňkách tam má bydlet osm studentů, kteří sdílejí dvě koupelny a jednu obytnou místnost s kuchyňskou linkou.
Miliardář Charles Munger Jr. chce zaplatit stavbu studentských kolejí podle vlastního návrhu. Nevadí mu, že většina studentů nebude mít okna.
Půdorys typického bytového podlaží. Každé patro je tvořeno osmi domy, z nichž každý obsahuje osm apartmánů. V těch je pak ubytováno po osmi studentech, kteří sdílejí společné koupelny a kuchyně.
4
Fotogalerie

Tíživý nedodstatek pokojů pro studenty, se kterým se potýká Kalifornská univerzita v Santa Barbaře, se rozhodl rázně vyřešit viceprezident Buffettovy společnosti Berkshire Hathaway Charles Munger. Sedmadvacetiletý miliardář věnuje univerzitě dvě stě milionů dolarů, aby mohla podle jeho návrhu postavit studentské koleje. Má to však háček – drtivá většina studentů by v pokoji neměla okno.

S projektem, za který by univerzita zaplatila 1,5 miliardy dolarů, zásadně nesouhlasí architekt Dennis McFadden, který se proto rozhodl po patnácti letech ukončit své působení v univerzitní komisi. V rezignačním dopise označil Mungerův návrh za zcela nepřijatelný z pohledu architekta, rodiče i lidské bytosti, uvedl architektonický web Dezeen.

McFadden se definitivně rozhodl k odchodu, když se dozvěděl, že výbor nemá šanci podobu stavby ovlivnit. „Návrh byl popsán jako hotový, nebylo požadováno schválení, neproběhlo žádné hlasování a nejsou zamýšleny ani požadovány  další návrhy,“ sdělil architekt webu Santa Barbara Independent.

Nové koleje Munger Hall jsou pojaté jako jedenáctipodlažní budova s kapacitou 4500 lůžek. Každé z devíti obytných pater sestává z osmi domů složených z osmi menších apartmánů. V každém apartmánu může v samostatných buňkách bydlet osm studentů, kteří sdílejí dvě koupelny a jednu obytnou místnost s kuchyňskou linkou.

Studenti by ve svých buňkách mohli ovládat stupeň umělého osvětlení, což má podle Mungera nahradit přirozené světlo. Miliardář navíc argumentuje tím, že malé pokoje mají studenty přinutit pobývat více venku a ve společenských prostorách.

Pokud by se projekt Munger Hall uskutečnil, hustotou obyvatel na metr čtvereční by se přiblížil bangladéšské Dháce, jednomu z nejhustěji osídlených měst na světě. Munger však svému návrhu věří.

„Až se tento projekt uskuteční a sklidí velký úspěch, což je zcela nevyhnutelné, v kampusu patrně vyroste více podobných budov,“ řekl pro Daily Breeze.

Nejdražší domy Česka. Podívejte se, jak vypadají:

Video placeholde
Nejdražší domy České republiky • Videohub